Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 41

Снимка: БГНЕС

Нови 21 случая на коронавирус в България
По данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, към 17:00 часа на 17 април, потвърдените случаи на Соvid-19 у нас са общо 846. Новите 21 положителни проби, регистрирани през деня, са в областите София, Видин, Стара Загора, Хасково, Габрово, Русе и Сливен.

244 са болните, настанени в лечебно заведение, 34 от тях – в интензивни отделения и клиники. Общият брой на починалите с установен Covid-19 е 41, информира Министерството на здравеопазването

София осъмна със забрана за влизане и излизане на автомобили
Заради масовото напускане на столицата в навечерието на четирите почивни дни за Възкресение Христово, независимо от препоръките на властите и въпреки ограничителните мерки, е преустановено до второ нареждане влизането и излизането на превозни средства от София. Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, по препоръка на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 и по искане на премиера Бойко Борисов. Подробностите - ТУК

Централната автогара затвори, а влакове преминават транзит
Поради въведените допълнителни ограничителни мерки, влаковете, заминаващи от Централна гара-София, преминават транзит без да спират на гарите и спирките на територията на София. Първите гари след София, в зависимост от маршрута, са Елин Пелин, Костинброд, Яна, Реброво и Владая. От Българските държавни железници призоваха клиентите да носят със себе си всички необходими документи, включително - попълнени декларации с основанията за своето пътуване, тъй като подлежат на проверка преди качване.

Междувременно, Централната автогара в София затвори врати, а всички автобусни превози бяха преустановени. Мярката ще остане в сила до 7:00 часа във вторник, 21 април, съобщи БНТ.

Напрежението в софийските ромски квартали стихва
Около 50 души се събраха днес по обед на протест срещу въведените ограничителни мерки заради разпространението на Covid-19 в квартал „Факултета“. Близо час полицаи, ромски медиатори и представители на Столична община се опитваха да убедят хората да се приберат по домовете си. Към 13:30 ч. МВР овладя ситуацията и напрежението спадна.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че 50 % от направените на 16 април бързи тестове на жители на два от кварталите с компактно ромско население в столицата - „Факултета“ и „Филиповци“, са излезли положителни при PCR изследване.

В коментар пред БНР, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че няма дискриминация срещу ромите, а опит да се локализира заразата. Тя уточни, че в двата квартала са открити семейни огнища на Covid-19, с голям брой контактни лица, а целта на ограничителните мерки е да се спре инфекцията и да се запази животът на хората.

Българска иновация - в помощ на лекарите
Иновативна кабина за дезинфекция ще получи столична болница, лекуваща пациенти с Covid-19. Тя е дело на българско-германска компания, изработваща системи за автоматизация на индустриалното производство. В интервю за БНР управителят ѝ инж. Венцислав Славков обясни, че камерата е предназначена за дезинфекция на персонал след излизане от опасни зони, както и за предварителна дезинфекция на персонал от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Иновацията е проектирана за 10 дни и вече са изработени първите два прототипа.

Инфекционистите от ВМА с ново послание към българите
На Разпети петък екипите на първа линия в борбата с Covid-19 във Военномедицинска академия излязоха с нов призив към съгражданите си. Във видеопослание, публикувано във Фейсбук страницата на клиниката, лекарите споделиха: „На Великден ние ще бъдем на работа, няма да се приберем у дома. Но вие можете. На Великден ние ще се грижим за нашите пациенти. Няма да бъдем със семействата си. Но вие можете. На Великден ние ще се помолим оттук, от болницата, която е наш втори дом. Направете го и вие. Посрещнете Възкресение у дома!“.

Продължават и жестовете на признание към медиците
Второкласници от Мадан дариха парите си, събрани за екскурзия и празненство, на местната болница „Проф. Д-р Константин Чилов“. С признание към лекарите в борбата им с коронавируса, децата от II „А“ клас на СУ „Отец Паисий“ даряват събраните от тях 200 лева и картичка с посланието: „Ние Ви подкрепяме и Ви пожелаваме много здраве и успех!“. 

Ромската общност в Добрич (Североизточна България) дари на болницата в града близо 7000 лева. Сумата е събрана за три дни, с желанието да бъдат закупени лични предпазни средства за медиците. Събрани са пари и за закупуването на хранителни пакети за нуждаещи се и останали без работа жители на Добрич.

Covid-19 промени църковния ритуал за Разпети петък
Светият синод на Българската православна църква разпореди по време на поклонението пред Светата плащаница в храмовете, вярващите да не я целуват и да не я докосват, а да отдадат почит с благоговейно прекръстване и нисък поклон. Синодът напомня на вярващите, които през тези дни посещават православните храмове, че поставянето на предпазни маски и спазването на нужното разстояние един от друг в храма и извън него е задължително.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00