Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 45

Снимка: БГНЕС

Отмениха часовите ограничения за влизане и излизане от София
Отпадна изискването лични автомобили да могат да влизат и да излизат от столицата само между 6,00 и 9,00 часа и между 18,00 и 20,00 часа. Гражданите, които пътуват до работното си място със собствена кола, вече ще могат да го правят по всяко време срещу декларация с посочени месторабота и телефон на работодателя. Режимът беше променен, след като стотици хора чакаха с часове на КПП-тата на София и закъсняха за работа. Въпреки това движението през пунктовете остана интензивно и в следобедните часове.

975 са регистрираните с коронавирус в България
975 са потвърдените случаи на Covid-19 по данни на Националния оперативен щаб. 9 са новите заразени. 281 от болните са хоспитализирани. 40 от пациентите са в интензивни отделения. 80 човека от установените с Covid-19 са медици. Починалите с установен коронавирус са 45.

Запис от брифинга на Националния оперативен щаб от сутринта на 21 април - ТУК.

13 служители на столичния Център за спешна медицинска помощ са с Covid-19
Това съобщи директорът на Спешната помощ д-р Георги Гелев. По думите му няма как да се знае кой, къде и от кого се е заразил. В ЦСМП са били купени 773 бързи теста, с които са тествани всички служители. От тях положителни са се оказали 266, което е наложило тези служители да бъдат подложени на PCR тест, където има 13 положителните резултата. Заразените са медицински сестри, лекари и един шофьор. Половината от тях нямат клинична картина на болестта, добави Гелев и допълни, че се чувстват добре, всички са под карантина. Д-р Гелев благодари на дарителите, които подпомагат Центъра с маски, предпазни облекла и пари.

Нови дарения за пловдивски болници
Дарения защитно облекло и предпазни средства получиха чрез Областния кризисен щаб болниците в Пловдив и Спешна помощ в града. „Даренията до момента от фирми и граждани са на стойност над 80 000 лева, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Пет облекчения на мерките и 10 млн. лв. за полицаите на първа линия
„Пазарите работят от вчера, днес махнахме „прозореца”, за да могат влизащите и излизащите за работа да не чакат с часове, разрешихме имунизацията на бебетата, женските консултации и плановите операции”, заяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов. По думите му, правителството е направило максималното хората да не се усещат затворници. Предстои обсъждането на мерки за облекчаване на достъпа до парковете, ако през почивните дни няма голяма промяна на кривата на заразяване. 15 200 полицаи на първа линия ще получат по 650 лв. награда (общо 10 млн. лв.), каза вътрешният министър Младен Маринов. Запис от брифинга, чуйте ТУК.

Финансови кредити за самоосигуряващите се и бизнеса
С осем финансови инструмента на стойност 4,5 млрд. лв. правителството ще подпомогне малки, средни и големи предприятия, както и физически и самоосигуряващи се лица, за да понесат шока от кризата, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. За безлихвен кредит ще могат да кандидатстват хора в неплатен отпуск, които са имали поне 5 работни дни през март. Самоосигуряващите се, прекратили дейност или със спад на доходите, пък ще имат правото на безлихвен кредит до 4500 лв. с 1 г. гратисен период и срок за издължаване до 5 г. Друг инструмент представлява кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия до 300 хил. лв. Ще се отпускат също така микрокредити до 50 хил. лв. за малки и средни предприятия с гратисен период и лихвена субсидия. Фондовете за градско развитие ще помагат на общини, публично-частни партньорства, предприятия от секторите на туризма и транспорта. Още по темата – ТУК.

Провали се изслушването на Бойко Борисов в НС за кризата с коронавируса
Депутатите два пъти не можаха да съберат кворум, за да изслушат премиера по искане на БСП за мерките в извънредното положение. От ГЕРБ предварително заявиха, че няма да участват в заседанието. По-късно на брифинг председателката на социалистите Корнелия Нинова обвини Бойко Борисов, че е наредил на депутатите от ГЕРБ да не се регистрират, добавяйки, че правителството създава хаос, внушава страх и оставя хората на произвола на съдбата. БСП настоява за ясен план за извеждане на страната от кризата и по този повод поднови искането си за изслушване на премиера.

Мерките срещу Covid-19 не трябва да застрашават демокрацията
От Европейската комисия потвърдиха пред БНР, че са получили писмото на Българския фармацевтичен съюз по случая с председателя му Асена Стоименова и ще отговорят в предвидения срок. Като отказват коментар за конкретния случай, от Комисията посочват, че мерките срещу пандемията, трябва да са ограничени до необходимата защита на общественото здраве. Това е особено важно когато се засяга свободата на изразяване. Свободният изказ в рамките на плурализма на гледните точки и свободния приток на информация са от ключово значение за демократичния дебат, както и за научния процес, Стоименова бе обвинена от прокуратурата, че в интервюта за БНТ и БНР е предупредила за риска от липса на някои лекарства в условията на кризата с доставките на субстанции. 

46 хил. работещи потърпевши от кризата с Covid-19
Осемдесет и шест средни и големи предприятия са засегнати до момента, според проучване на КНСБ. В 13% от фирмите се е прибягнало до съкращения, 78 на сто са пуснали работниците си в платен отпуск, а 26% в неплатен. (Сборът е над 100, тъй като са давани повече от един отговор.) Данните показват, че и след Великденските празници продължава тенденцията близо ¾ от работещите в предприятията да остават в платен отпуск, а във всяко четвърто – в неплатен. Освен в ресторантьорството, хотелиерството и туризма, масово засегнати от кризата са във ВиК сектора, леката промишленост, автомобилостроенето, транспорта, дървообработването, военната и преработващата промишленост.

По-чист въздух, но на висока цена
„Шарен е ефектът от пандемията и всички последици от нея върху природата и околната среда”, коментира пред БНР Веселина Кавръкова от WWF България. Някои отражения се виждат пряко − изчистеният въздух, по-чистата вода, но те са с много тежка цена − спрялата ни дейност. Пандемията от коронавируса дава възможност да се поеме в различна посока, а между здравето ни, превенцията на такива пандемии и опазената природа има пряка връзка и това трябва да се отчете при планирането на възстановяването на икономиките, посочи още Кавръкова. Цялото интервю чуйте ТУК.

Започна дистанционно обучение и на децата от столичните детски градини
По този начин малчуганите от четвърта група ще успеят да покрият норматива за първи клас, обясни Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование и култура. Това е голямо изпитание за детските градини, тъй като те по принцип са организирани към групово отглеждане и съвместно обучение на децата. Убеден съм, че въпреки трудностите, децата ще успеят да покрият норматива и да се подготвят добре за следващите нива на образование, каза Чобанов и призова родителите да се възползват от телефоните и имейлите на дирекция „Образование”, ако имат някакви въпроси, свързани с класирането за общинските детски градини. За 15 май е обявено първото класиране за общо 11 790 свободни места в София. Възможно е сроковете да бъдат удължени заради извънредната ситуация в страната.

Поискаха оставката на министъра заради кризата в туризма
Двете браншови организации на туроператорите − Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) внесоха в Министерския съвет искане за оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Голяма част от негативното развитие в сектора, породено от Covid-19, е в резултат на неадекватните и ненавременни реакции от страна на министър Ангелкова, твърдят двете организации. Още за мотивите – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00