Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 46

Снимка: БТА

По 1 на всеки 1000 българи ще бъде тестван за коронавирус
От началото на епидемията у нас са направени общо 27 000 PCR теста, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Целта сега е седмично да се изследват по 7000 души – един на всеки хиляда граждани. Приоритет ще имат три групи. Първата е на лекарите на първа линия и спешните медици, втората са белодробно болните, а третата засяга болни от трудови колективи. Запис от брифинга на Националния оперативен щаб на 22 април чуйте ТУК.

Потвърдените случаи на Covid-19 в България са 1024
1024 са потвърдените случаи на Covid-19 в България по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 9 нови случая, като 3 са в област София, 2 в област Пловдив, 2 в област Кюстендил, 1 в област Пазарджик и 1 в област Перник.
262 лица с потвърден Covid-19 са настанени в болница, 37 от тях са в интензивно отделение. 83-ма са заразените представители на медицинския персонал. Починалите носители на коронавируса досега са 49. 174 са излекуваните.

Само един от тестваните 400 шофьори в столичния градски транспорт е с Covid-19
От тестваните досега 400 шофьори в столичния градски транспорт само един е дал положителна проба за Covid-19. Заразеният е бил в отпуск и не е бил в контакт с колегите си. Предстои да му бъде извършен втори тест. Тестванията на шофьорите от градския транспорт в столицата продължават.

Спада броят на безработните в кризата
От пиковите дни, когато 7-8 хил. души се регистрираха дневно в бюрата по труда, в момента броят им е спаднал на 2300, информира социалният министър Деница Сачева. Близо 82 хил. души са загубили работата си от началото на кризата, а 15 хиляди са били назначени. В рамките на 13 работни дни са одобрени заявки за подкрепа по схемата 60/40 за 72 хил. работници и служители в 278 компании. „Почти половината от тях са в хотелиерския и ресторантьорския бранш, затова и исканията за оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова са неоснователни”, коментира Деница Сачева.

Изходът от пандемията с Covid-19 е в единен ЕС
Правителството одобри българската позиция за заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 април чрез видеоконферентна връзка. Лидерите ще обсъдят действията си по отношение на съвместната пътна карта за изход от пандемията с Covid-19. Страната ни подкрепя договорените и синхронизирани действия за излизане от кризата с цел намаляване на риска от появата на вторична вълна, породена от свободното движение на хора. „Следва първо да бъдат адресирани в дълбочина отделните аспекти на кризата – особено здравните, като след това се премине към решителни мерки за възстановяване на икономиките”, се казва в българската позицията.

Бъдеще без вируса няма, въпросът е да се адаптираме
Има много неизвестни за това дали вирусът ще мутира, дали ще стане по-малко вирулентен, каза в интервю за БНР националният консултант по кардиология проф. Иво Петров и изрази надежда, че няма да има стремглаво нарастване на случаите и на смъртността, а по-скоро постепенно ще отзвучи. Ще трябва да се следва и в бъдеще стратегията за предпазване на най-уязвимите групи, тъй като „вирусът вече е сред нас, няма изчезнали вируси. Въпросът е да се адаптираме всички, както и имунитетът ни, за да имаме възможност колелото на живота отново да се завърти“. Цялото интервю чуйте ТУК.

Опозицията се обяви против телефонното следене на карантинираните
БСП поиска Конституционният съд да отмени променени текстове от Закона за електронните съобщения, позволяващи на МВР да следи чрез мобилните телефони гражданите под карантина. Според Крум Зарков, заместник-председател на партията, властите са получили правото да проследяват без предварително съдебно решение мобилните телефони – мярка, която се прилага срещу терористи. Още за притесненията, свързани с текстовете в закона − ТУК.

Хората под карантина ще бъдат контролирани с гривни
Дарение от 50 смарт гривни от полска фирма, предназначени за хора под домашна карантина, получи Българският червен кръст. Вграден GPS модул ще алармира в случай на нарушаване на карантината, а функцията за гласово повикване ще улесни ползвателите за бърз контакт при необходимост от медицинска помощ или връзка с отговорните служби. Пилотно гривните ще се ползват в София.

„Амнести интернешънъл” критикува властта за действията в ромските квартали
Правозащитната организация нарече „произволно и непропорционално” поставянето на редица ромски квартали под карантина с аргумента, че подобни мерки са необходими за опазване на здравето и безопасността в ситуацията на пандемия. „Затварянето на ромски квартали създава ненужно напрежение”, коментира пред БНР Огнян Исаев от Тръста за социална алтернатива. Междувременно няколкостотин души се събраха днес на едно от КПП-тата в столичния кв. „Филиповци”, за да изразят недоволството си от противоепидемичните мерки. Според източници от МВР повечето от тях са били без регистрации и по тази причина не са допуснати да излязат от квартала.

Забраниха износа на още медицински изделия
Правителството разшири обхвата на забраната за износ на предпазни средства за трети страни, за да не останат работещите на първа линия без адекватна защита. Занапред няма да се изнасят еднократни гащеризони, медицински и хирургични маски за еднократна употреба, защитни очила, латексови ръкавици и калцуни. Прецизира се и въведеното ограничение за износ на дезинфектанти и техните производни.

Намалява тревожността от Covid-19
Обществото ни е на платото на тревогата, заяви пред БНР Първан Симеонов, изп. директор на „Галъп интернешънъл”. Според изследванията тревогата в последните седмици е спряла да расте. „Дано не сме се успокоили преждевременно, защото това би означавало преждевременно намаляване на мобилизацията и проблем относно разпространението на заразата”, коментира социологът. По думите му, българите започват да проявяват граждански рефлекс, проявяващ се в спад на готовността им да жертват граждански права, докато трае борбата с Covid-19.

Ваксина срещу коронавирус ще има най-рано следващата година, предрича вирусолог
Със сигурност ще бъде направена ваксина, заяви пред БНР вирусологът проф. Златко Кълвачев. Вече са направени десетки разработки, които са във фазата на клиничните проучвания. Завършването на този предварителен етап обаче ще стане най-рано догодина, прогнозира той. Цялото интервю чуйте ТУК.

До 10 хил. лв. помощ за предприятията на хора с увреждания
Между 3 хил. и 10 хил. лв. ще могат да получат специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания. За безвъзмездното финансиране ще се кандидатства до края на май по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност”. Кандидатите трябва да са се регистрирали преди 1 януари 2019 г., през последните 2 години да са осъществявали стопанска дейност и да не са имали финансови затруднения до 31 декември 2019 г. Още информация − ТУК.

Без мита за вноса на предпазни средства
Няма да има вносни мита и ДДС за лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, необходими в борбата срещу Covid-19, реши правителството. Постановлението е свързано с решението на Европейската комисия за освобождаване от вносни мита и от ДДС на стоки, необходими в пандемията.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00