Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 59

Снимка: БГНЕС

От полунощ премахват КПП-тата за София и областните центрове
От 00:00 часа на 6 май преустановяват дейността си контролно-пропускателните пунктове, организирани от Министерството на вътрешните работи, на входно-изходните пътища на областните центрове. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес.

Със същата заповед се отменят и по-строгите мерки за влизане и излизане от гр. София.

Със Заповед № РД-01- /05.05.2020 г. можете да се запознаете ТУК.

55% от българите подкрепят мерките срещу Covid-19
Тревогата от коронавируса продължава да спада. Мерките срещу заразата се възприемат за достатъчни, сочи поредният сондаж на „Галъп интершенъшъл“. Продължават притесненията за доходите, но не са така интензивни. 55% от българите намират мерките срещу коронавируса за достатъчни. За 32% мерките са прекалени, което е увеличение с 15 на сто. 56% смятат коронавируса за опасен, но в крайна сметка просто силен грип. Одобрението за властта в епидемията остава високо. Работата на премиера Бойко Борисов се подкрепя от 55% от хората. 46% смятат, че правителствените мерки в помощ на икономиката и фирмите са недостатъчни.

Масите в заведенията ще отстоят на 1,5 метра
Здравният министър Кирил Ананиев актуализира заповедта, с която от 6 май се разрешава обслужването на клиенти в градините и на терасите на заведенията при спазване на противоепидемичните мерки. Според новия документ разстоянието между масите в заведенията трябва да е 1,5 м, а не 2,5 м, каквото беше първоначалното решение. Изисква се също обслужващият персонал да носи защитна маска или шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици. Актуализирано е и разстоянието между чадърите в площите на открито около плувните басейни – най-малко 5 м. Допускат се също така посещения на музеи на открито при спазване на изискването за физическа дистанция и на противоепидемичните мерки.

15 новорегистрирани с Covid-19
1704 са потвърдените случаи на Covid-19 в България, съобщи Националният оперативен щаб. На 5 май са установени още 15 нови случая. 316 са хоспитализираните с Covid-19. 39 са в интензивни отделения. 182 са инфектираните медицински служители. 342-ма са излекуваните от заразата. Починалите лица с установен коронавирус са общо 80. В Болницата във Велико Търново е починал 80-годишен пациент. В Севлиево също е починал заразен на 61 години. Двамата са имали тежки съпътстващи заболявания.

Учебната година ще приключи неприсъствено, потвърди министърът на образованието
Учебната година ще приключи неприсъствено − в електронна среда, а учениците ще се върнат за най-важните изпити − след 7-ми клас и държавните зрелостни изпити. При провеждането им ще бъде осигурено спазването на необходимата социална дистанция и дезинфекция. Това каза на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. 1 и 3 юни са датите на държавните зрелостни изпити. Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика.Лятото ще се организира присъствена работа с ученици, които са били неефективно включени в електронното обучение. 

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев. Още по темата – ТУК.

17 лекари с коронавирус в „Пирогов”
Заразените лекари са от всички отделения, а 48 души от персонала в болницата са с коронавирусна инфекция, каза пред БНР проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”. Той уточни, че в хирургичните отделения има общо 20 заразени медици и персонал, седем от които са хирурзи. До момента 1110 души от общо 2300 работещи в болницата са изследвани за Covid-19 и всеки ден се правят 60 PCR теста. В болницата има свободни легла за тежки случаи, каза още директорът. „В никакъв случай не трябва да се правят големи колективни събирания и да се възобновява ходенето на детска градина и на училище“, категоричен беше проф. Асен Балтов – ЧУЙТЕ .

Управляващата коалиция обяви мерките за възстановяване след кризата
Всички права, възникнали с извънредното положение, се удължават с 2 месеца след 13 май. За насърчаване на туризма ще се въведат ваучери – но само за хората, плащали осигуровки. „Размерът и действието на ваучерите ще се прецизира”, каза Валери Симеонов, лидер на Националният фронт за спасение на България, след съвета на управляващата коалиция. „Плажните чадъри и шезлонги ще бъдат безплатни”, допълни той. По искане на ресторантьорите се облекчават мерките за работа в терасите на заведенията. Правителството ще продължи ускореното изграждане на инфраструктурни обекти като магистрала „Хемус“, тунела под Шипка и скоростния път до Дунав мост 2.Удължава се правото за строителство в курортите до 15 юни. В земеделието ще се инвестира в зеленчукови и овощни дейности. За възстановяването на футболното първенство в страната ще се следва модела на либерализация в страните от ЕС.

Народното събрание ще заседава извънредно в петък, за да обсъди на първо четене законопроекта на правителството за мерките след извънредното положение. По-рано днес промените, заложени в закона за здравето, бяха внесени в деловодството на парламента.

Спорове за ДДС в управляващата коалиция
Управляващите партии не се договориха за намаляване на ДДС в туризма и ресторантьорството. „За ГЕРБ няма основания в кризата да се свива ДДС и бюджетът не може да си го позволи. Ние обещахме преди изборите да не променяме данъците”, каза вицепремиерът Томислав Дончев. „В програмата за управление не е записано, че ще има и коронавирус”, контрира другият вицепремиер от ВМРО Красимир Каракачанов. Той каза, че ако според специалистите мярката не е положителна, няма да бъде приета.

Опозицията със свои икономически мерки заради кризата
БСП ще внесе в парламента предложенията си за подпомагане на най-засегнатите от кризата с Covid-19. Левицата настоява хората без доходи да получат една минимална заплата плюс осигуровките (общо 725 лв.); туризмът и икономиката да бъдат стимулирани, а земеделските производители, които не могат да продадат продукцията си, да бъдат подпомогнати с 30 млн. лв.; да се въведе диференциран ДДС от 9% за храни и лекарства; да бъдат отделени 400 млн. лв. целева помощ за общините. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предлага да се създаде временна парламентарна комисия, която да контролира изразходването на публичните средства за борба с коронавируса.

Затвориха ромската махала в Ямбол
Достъпът на граждани и автомобили се ограничава заради 11 жители на квартала с положителни проби за коронавирус и смъртен случай на 55-годишна жена. Вече са издирени хората, контактували с тях. Започва и масово тестване за Covid-19 в махалата. Работодателите на карантинираните работници ще ги пуснат в отпуск, съобщи областният управител Димитър Иванов. Голяма част от квартала е блокирана от полиция и жандармерия, но на пропускателните пунктове няма напрежение. Репортаж от Ямбол − чуйте ТУК.

Пускат синята и зелената зона в София
От 7 май платеното паркиране в столицата се възстановява. Линиите на градския транспорт пък ще се върнат към делничните си разписания от понеделник – 11 май, но с намалено работно време във вечерните часове – до 22,00 ч. за линиите в града и в крайградските участъци и до 22,30 ч. за метрото. Още информация- ТУК.

КНСБ: Съкращения има в 12 големи и средни фирми
В поне 12 големи и средни предприятия от преработващата и леката промишленост вече се правят или предстоят съкращения на служители, показват данни на КНСБ. Общо засегнати от отрицателните ефекти на кризата с Covid-19 са 96 големи и средни предприятия с близо 48 хил. работещи. Извън сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството са засегнати ВиК секторът, дървообработването, градският и междуградският транспорт, леката и преработващата промишленост. Проблемите са заради отложени поръчки и плащания, замразени международни пазари.

Общините искат подкрепа заради влошено финансово състояние
Националното сдружение на общините в България започва разговори с лидерите на парламентарно представените партии. Сдружението иска да бъдат подпомогнати общините, които вече изпадат в тежко финансово състояние заради значително намалелите приходи след въвеждането на извънредното положение заради Covid-19. Общините настояват и за промени при отпускането на средства по някои оперативни програми на ЕС. „Над 150 общини не могат да се възползват от тези средства“, каза за БНР заместник-председателят на УС на Сдружението Донка Михайлова.

Кризата срина автотърговията
Продажбите на нови коли през април са спаднали със 73%, показват данните на пътната полиция − купени са 1079 нови автомобила, срещу 4021 година по-рано. При леките и лекотоварни коли втора ръка спадът е от 60%. Продажбите на нови камиони над 12 тона, се свиват на 91% с едва 63 сделки. Спадът при употребяваните машини е с 54%.

Wizz Air с полети от Виена до Бургас
От юли Wizz Air пуска нова авиолиния Бургас - Виена. Билетите вече са в продажба, а полетите са обявени за всеки понеделник и петък. Излитането от Виена е в 18,15 ч., а от Бургас - в 21,45 ч. Заради Covid-19 по време на полета пасажерите щe носят маски, а кабинният екипаж и ръкавици. Самолетите ще се дезинфекцират след всеки полет и изцяло всяка нощ. Дезинфекциращи кърпички ще се дават на всеки пътник при качване. Списанията на борда са премахнати и пътниците се призовават да извършват всички покупки чрез безконтактно плащане и да следват мерките за физическа дистанция. 

Хотели предлагат безплатна почивка за медици от първа линия
Три дни безплатна почивка в курортния Велинград за 3600 медици и полицаи, които са на първа линия в битката с Covid-19, подарява Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“. „Можем да посрещнем безплатно тези герои, да се почувстват удостоени с внимание и уважение, защото те безспорно го заслужават и всички ние сме им длъжници“, обявиха от сдружението.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00