Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 68

Днес, в първия ден на обявената вчера извънредна епидемична обстановка, се състоя редовно пленарно заседание на Народното събрание със спазване на всички епидемични мерки
Снимка: БГНЕС

България е в извънредна епидемична обстановка до 14 юни
Досегашните противоепидемични мерки остават, като се разрешават трансплантациите и разходките в парковете и градските градини за хора от всички възрасти. Остава препоръката за дистанционна работа. При влизане или излизане от страната е задължителна карантина от 14 дни. За нарушаване на карантината на завърналите се от чужбина – глобата е 2 500 евро. Още за мерките - ТУК.

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием в болница
Това уточнява Министерството на здравеопазването във връзка с множество запитвания за въведени изисквания от страна на лечебни заведения за наличие на отрицателен PCR тест за Covid-19, заплатен от пациента, като изрично условие за прием в болница. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ, казват от ведомството и апелират гражданите своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. Още информация - ТУК.

¼ от заразените с Covid-19 в България вече са излекувани
2100 са случаите на Covid-19 в България през изминалото денонощие. Излекуваните са 521 или 25% от заразените. 365 пациенти са в болница, 51- в интензивни отделения. 4,7% от заразените са починали или това са 99 човека. Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че разпространението на болестта в страната остава клъстерно, което подпомага борбата срещу епидемията. Запис на брифинга от 14 май - ТУК.

България забрани влизането на чужденци до 14 юни
Въведената временна забрана за влизане в страната важи за всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Забраната не се отнася за българи и техните семейства, лица с постоянно пребиваване в България, медицински специалисти, транспортен персонал, чуждестранни официални лица, както и чужденци, заети по инфраструктурни проекти в страната и сезонни работници, и лица, пътуващи по хуманитарни причини. Остава мярката за 14-дневна карантина на всички влизащи от чужбина. Заповедта на здравния министър вижте ТУК.

Зелена светлина за футболните първенства от 5 юни
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде заповед, с която от 5 юни 2020 г. се разрешава подновяването на футболните първенства в Първа и Втора професионална лига. Мачовете ще се играят без публика. 

От 15 май 2020 г. започват тренировките с поетапно увеличаване на броя на спортистите. Още информация – ТУК.

До три месеца ще е готов прототипът на българска ваксина срещу Covid-19
Ще следват дълги тестове, които нормално продължават около година, каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Българската разработка е от наноматериали, носители на вирусни компоненти, които да бъдат разпознати от човешката имунна система.

Временна парламентарна комисия ще следи публичните разходи за преодоляване на последиците от Covid-19
Мандатът на десет членната комисия е до края на извънредните мерки. Тя е на паритетен принцип с по двама депутати от всяка парламентарна група. Комисията ще изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства, включително и от фондовете на ЕС. За председател на комисията е избран депутата Йордан Цонев от опозиционното Движение за права и свободи.

28 623 души са намерили работа, въпреки извънредното положение, свързано Covid-19
Само на 13 май (последният работен ден от извънредното положение) са назначени 1200 безработни, съобщи социалното министерството. Над 46% от започналите работа са отишли в преработващата промишленост, а в търговията и ремонта на автомобили 22%. Над 9% вече работят в транспортния сектор. Новоназначени по време на кризата има в строителството, хотелиерството и ресторантьорството и в образованието. Общо, броят на наетите към края на март 2020 г. намалява с 25 100 души, или с 1.1%, спрямо края на 2019 г., показват данните на Националния статистически институт.

Европейската комисия одобри схемата за подпомагане на български микро- и малки предприятия
В контекста на пандемията от коронавирус за целта са отпуснати средства на стойност 88 милиона евро. Допълнително Европейският фонд за регионално развитие съфинансира с схемата с още 75 милиона евро. Подкрепа под формата на безвъзмездни средства, ще получат 17 300 микро- и малки предприятия в различни сектори, с изключение на селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство.

ЕК възразява срещу фаворизирането на български продукти в търговията
В официално уведомително писмо ЕК предупреди България, че дискриминира търговците на дребно, като ги задължава да излагат на видно място местни хранителни продукти и да закупуват 90% от млякото от местни производители. Според комисията това ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС. Постановлението, с което търговските вериги се задължават да предлагат български хранителни продукти, не засяга свободното движение на стоки и не предвижда ограничения за предлагане на продукция от държави членки на Европейския съюз и трети страни, се казва в позиция на Министерството на земеделието. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим за..

публикувано на 24.09.24 в 19:00