Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 72

Снимка: БГНЕС

Кризата породи дефлация от 0,6% през април
Националният статистически институт отчете дефлация от 0.6% за април спрямо март. Сравнено с април 2019 година инфлацията е 1.8 на сто. Най-голямо е понижението на цените в транспорта – 6,8%. Блокираният сектор „Култура” също отчита спад от 3,6%.  Жилищните разходи – вода, ток, газ намаляват с 2.1%. Най-силно поскъпват дрехите и обувките – с 6.3%, като търговията почти изцяло е била онлайн. Храните са поскъпнали с 0,9%, здравеопазването с 0.3%. Цените на продуктите за лична хигиена бележат ръст от 0.5%, лекарствата – 0,4%.

Молове и фитнес зали отвориха врати
В големите търговски центрове трябва да има отделни врати за вход и изход и да се спазва задължителна дистанция от 1,5 метра.
Във всички вътрешни пространства маските са задължителни, а наемателите на магазини трябва да осигуряват дезинфектанти. Консумацията на храна е разрешена само на терасите. Позволено е и изпробването на дрехите и обувките. Тренировките във фитнес залите ще се осъществяват при разстояние от 1,5 метра, с не повече от 10 трениращи при групови занимания. Уредите ще се дезинфекцират след всеки клиент, а сервизните помещения (бани, съблекални и тоалетни) ще се ползват при строга хигиена. 

Болните от Covid-19 за денонощието нарастват с 1,1%
Установените случаи на Covid-19 у нас са 2235. 6% от заразените са на възраст до 18 години или 133 случая. Броят на излекуваните е 612, починалите с коронавирус в България са 110.  Още актуални данни – ТУК.

Пълната карантина на ромския квартал в Ямбол се удължава до 20 май
Въпреки че през последните четири дни няма диагностициран случай на Covid-19 на територията на квартала, на заседание на кризисния щаб днес е взето решение мерките да не бъдат разхлабвани, за да бъдат направени тестове в карантинираната зона. Това посочи областният управител Димитър Иванов и поясни, че „на извадков принцип, семействата, контактните лица ще бъдат тествани в следващите три дни – до четвъртък“. Ромската махала беше затворена на 4 май по решение на областния медицински съвет в Ямбол.Заради удължаването на карантината в квартала с население около 6000 души възникна напрежение. Репортаж – ТУК

Нов тип тестване за Covid-19 в столична болница
Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София въведе нова, напълно автоматизирана система за диагностика на коронавирус. Тестът, тип CMIA, е с най-високото ниво на надеждност по световните стандарти, съобщиха от болницата. За разлика от използваните досега „бързи тестове“, новият метод дава много по-голяма производителност – 180 броя за 1 час, и позволява проследяване на етапите, в които се развива заболяването. За пациентите, които се лекуват или постъпват на лечение в болницата тестът ще е безплатен.

През лятната ваканция – занимания на открито, с малки групи деца
При планиране и провеждане на ваканционните инициативи е необходимо организаторите да планират основно дейности на открито. Груповите дейности трябва да се осъществяват с до 10 деца или ученици в група, на разстояние от 1,5 метра един от друг, при стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването и за недопускане на струпване на деца, ученици и учители. Родителите трябва да подадат декларация за съгласие за участието на детето им в дейностите за периода на организирането им. Трябва да се има предвид и възможността, че може да не бъдат реализирани планираните дейности и инициативи в зависимост от разпространението на Covid-19 в страната, отбелязват от РУО в София-град

Сериозен дебат „за” и „против” отварянето на детските градини
Учители и помощен персонал в детски градини излязоха с остра онлайн петиция срещу предстоящото отваряне на детските градини, което по думите на премиера Бойко Борисов ще се случи до 24 май. В петицията, се настоява градините да останат затворени до 15 септември.

Невъзможно е в детските градини да бъдат спазвани изискванията за дистанция – коментира пред БНР акад. Богдан Петрунов – бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той определи това като политическо решение.

Вицепрезидентът иска създаване на икономически щаб
Постоянно действащ икономически щаб и детайлна хронограма за мерки, които България ще предприеме в идните месеци за преодоляване на кризата с Covid-19, поиска вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея икономическата и социална криза чука на вратата ни, а предприетите мерките са недостатъчни и некоординирани. Йотова цитира Еврокомисията, според която България ще има 10.6% спад в БВП, докато прогнозите на Министерството на финансите са за 3%. Според вицепрезидента е необходимо сериозен експертен орган да се занимава с това, което предстои в следващите месеци. 

Българите ще останат в България за къмпинг почивката си това лято
Това показва проучване на Българския къмпинг и караванинг портал Camping.bg относно нагласите на туристите за почивка на къмпинг на фона на пандемията от коронавирус. Половината от българите ще променят плановете си за почивка през това лято, но въпреки това само 5% ще се откажат да почиват на къмпинг. 61% от анкетираните заявяват, че почивката на къмпинг е по-безопасна в условията на разпространение на коронавирус. Къмпингите вече имат резервации за почивки от 1 юли. Репортаж по темата – ТУК.

Ако разпространението на Covid-19 остане ниско, може да се отворят ресторантите на закрито в хотелите
Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, според която основен приоритет за ведомството е привличането на българските туристи по Черноморието. Във вторник – 19 май, предстои видеоконферентен разговор с премиерите на Румъния, Сърбия и Гърция, за координиране на детайлите, по които ще се пътува за почивките. Няма как, когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване, каза Ангелкова. Министърът смята, че на този етап автомобилният транспорт остава най-достъпен и сигурен за туристите.

"Грийнпийс"-България призоваха за зелено и справедливо възстановяване от Covid кризата
С призива „Завръщане в бъдещето“, природозащитниците отправиха апел към представителите на властта да поставят здравето на хората и опазването на околната среда на първо място в решенията си. Според екоактивистите е необходимо икономиката, енергетиката и инфраструктурата на страната ни да станат „по-зелени“ и устойчиви на кризи.  

IT секторът се приспособява към кризатаПрехвърлянето на работата от офисите вкъщи при българските компании от IT сектора е преминало плавно и не се е отразило върху бизнес процесите. Всички пазари, с които се конкурираме, на практика преминаха през това по-зле от нас, коментира пред БНР Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. Сред отрицателните ефекти от кризата са забавените плащания и нарушената ликвидност на компаниите. Отражение има и при проектите в развойна фаза, които или спират, или се забавят.


Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в 
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00