Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 90

Жени Начева, Тодор Кантарджиев, Данчо Пенчев
Снимка: БГНЕС

Нов начин на оповестяване на данните за Covid-19
От днес институции, граждани и медии получават информацията за хода на заболеваемостта чрез Националната информационна система. Право да въвеждат данни имат 77 болници и 144 лаборатории в страната.

Новата система на оповестяване започна с фалстарт – разминавания в посочените числа. От здравното министерство отчетоха като грешка това, че не са обобщили информацията тази сутрин, за да я предоставят на медиите и да не се допускат интерпретации на данните. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обясни объркването с липсата на опит и обяви, че всички пропуски вече са попълнени.

Занапред данните ще се обобщават в 00.00 часа за предходното денонощие. Подробностите за хода на епидемията са общодостъпни на информационната платформа coronavirus.bg

Няма починали от Covid-19 за последното денонощие
35 от изследваните през последните 24 часа проби за коронавирус са дали положителен резултат, посочва Националната информационна система. Потвърдените към момента случаи на Covid-19 в България са 2627, от които активни са 1078. В болници са 149 души, 8 в интензивни отделения. Оздравелите за деня са 68 и с тях общата бройка на излекуваните в България достига 1390. Последни данни – ТУК.

Огнище на коронавирус е регистрирано в болницата в Самоков
Инфекцията е установена при 8 от пациентите във вътрешното отделение на многопрофилното лечебно заведение. Петима от тях са транспортирани в болница „Св. Анна“ в София, останалите трима се лекуват в домашни условия, съобщи директорът на болницата д-р Красимира Ковачка и уточни, че са взети проби на персонала в отделението. „То е карантинирано, не се приемат болни, общопрактикуващите лекари са уведомени. Работи кардиологичното отделение. Направена е дезинфекция“, обясни Ковачка.

В Сливен се провежда тестване на лекари за Covid-19
Медиците от частната болница „Хаджи Димитър“ са подложени на тестване, след като там бяха открити 8 души медицински персонал, носители на вируса, съобщи директорът на РЗИ Сливен д-р Петя Балаулова и уточни, че могат да се изследват и лекари от други болници, ако имат грипоподобни симптоми. 

Днес в Сливен бе затворена за дезинфекция още една детска градина – заради две деца, които са имали контакти с лица с потвърдени проби за коронавирус. Децата са поставени под карантина.

Не се налага пълна карантина на Сърница и околните села 
Община Сърница се превръща в огнище на Covid-19, но засега не се налага градът и околните села да бъдат поставени под пълна карантина, съобщи на брифинг в Пазарджик главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. До момента са установени 14 души с коронавирус, между тях и трима общински служители. Достъпът до обществените сгради е ограничен, извършва се пълна дезинфекция. Препоръчва се ограничаване на посещенията в джамиите. Противоепидемичните мерки в общината са засилени, каза кметът Неби Бозов. Първият случай на Covid-19 в Сърница беше регистриран преди седмица.

Около 4% от българите са преболедували коронавируса
Около 4 на 100 души от населението на България са се срещнали с Covid-19. Това са приблизително 280 000 българи, каза началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров. Експертът смята, че няма да има втора или трета вълна на заразата. Ако коронавирусът не изчезне, може да имаме единични случаи през студените месеци, коментира доц. Мангъров.

Испания ще започне да отваря границите си за чуждестранни туристи от 1-ви юли
Това заяви говорителят на правителството Мария Хесус Монтеро. По време на брифинга тя уточни, че е важно Европейският съюз да настоява за "общи критерии и създаване на общи протоколи за отваряне на границите“.

Задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи в Обединеното Кралство
Мярката влиза в сила от 8 юни и засяга само пристигащитев страната, които трябва да се самоизолират за две седмици. При неспазване на ограничението, следва глоба от 1 000 паунда. 

Коронакризата е разкрила нови възможности за бизнес и общуване
Няма икономически причини за кризата от Covid-19. Тя бе преекспонирана от медиите, заемаше 90% от всички новини. Нагнети ситуацията и сривът се оказа още по-голям заради емоционалния подход на всички, включително на политици и финансисти. Такова мнение изрази главният изпълнителен директор на Американската търговска камара Петър Иванов. Според него коронакризата е разкрила нови възможности за правене на бизнес и общуване с помощта на модерните технологии.

За движението в Шенгенското пространство
Пълното възстановяване на свободното движение в Шенгенското пространство се очаква не по-късно от края на юни. Това мнение са изразили повечето министри на вътрешните работи на страните членки на проведената днес видеоконференция. Те смятат, че първо трябва да се отворят вътрешните граници и чак след това външните. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че „физическата дистанция и свързаните с нея мерки все още са необходими, но здравните органи са категорични, че няма силен аргумент за ограничения на пътуванията или граничните мерки в рамките на ЕС и Шенген“. Повечето страни членки настояват вдигането на външните граници, предвидено след 15 юни, да бъде удължено до началото на юли. Същевременно евродепутатите от комисията по граждански свободи приеха резолюция, в която изразиха загриженост за контрола по вътрешните граници и влиянието му върху хората и предприятията. Те настояват за бързо и координирано завръщане към пълното функциониране на Шенгенското пространство, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 май 2024 г.

В „България днес“ на 9 май отбелязваме Деня на Европа и проследяваме различните прояви в България по повод празника на обединена Европа, разказваме и за нейния химн, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, чиято премиера се е..

публикувано на 09.05.24 в 19:00

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00