Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 111

Снимка: БГНЕС

Първите чужди туристи за сезона пристигнаха с чартърен полет до Летище Бургас
Това са 189 туристи от Нидерландия, повечето от които са предпочели за своето лято курортите Слънчев бряг и Несебър и идват за първи път в България. За БНР те поясниха, че са избрали страната ни, защото във времето на пандемията тя е сигурна дестинация за тяхната лятна почивка. Туроператорите очакват още полети през следващите дни.

166 положителни проби за денонощието
През последното денонощие диагностицираните с Covid-19 са 166 от изследвани 2775 проби. Това показват данните в Националната информационна система. Новоустановените случаи са най-много в София-град – 60, София-област – 15, Пловдив и Кюстендил – 13. Общо случаите на доказана коронавирусна инфекция в България към момента са 4408. Излекуваните лица са 2370, от които 107 са регистрирани през изминалото денонощие. 211 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. Два са новите случаи от изминалото денонощие. Актуални данни за разпространението на Covid-19 по света може да бъдат проследени ТУК.

Кметът на София: Не се налага затягане на Covid-мерките в столицата
„Заразата с коронавирус в София вече се разпространява дифузно, а не по огнища“, каза Йорданка Фандъкова по повод ръста на установените случаи с коронавирус в София. Според кмета на града обаче, не се налага затягане на мерките срещу разпространението на епидемията от Covid-19 в столицата.

Първи случаи на Covid-19 от 40 дни във Варна
Осем са новозаразените с коронавирус във Варна, след като повече от 40 дни в града нямаше регистриран вирусоносител. Само един от новоустановените болни има симптоми и е настанен в болница, съобщи областният управител Стоян Пасев. След установен коронавирус на служител в общинската администрация, сградата на общината беше затворена за дезинфекция през двата почивни дни. В понеделник ще заработи отново.

Акция за спазване на Covid-мерките в Кюстендил
В града се провежда специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и за спазване на противоепидемичните мерки. Причината е тежката ситуация с разпространението на Covid-19 в града. 18 са вече приетите за лечение в отделението на местната болница. Капацитетът ѝ е 30 легла. За 9 нови случаи на заразени в карантинирания квартал „Изток”, съобщи пред БНР кметът Петър Паунов и допълни, че е трудно да се наложат хигиенните мерки сред сезонните работници, заети с бране на череши. Интервюто чуйте ТУК.

Засилени проверки за спазване на карантината в сливенска област
Шест са новите случаи на Covid-19 в Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. През изминалото денонощие от полицията са извършени 270 проверки за спазване на карантина на територията на областта. Регистрирано е едно нарушение. При извършените 35 проверки на търговски обекти и заведения в град Сливен, не са установени нарушения на противоепидемичните мерки. Полицията е извършила и 57 проверки на територията на областта, съставени са 44 предупредителни протокола и 10 акта за неносене на предпазни маски в закрити площи. От Областния кризисен щаб напомнят, че проверките са засилени и ежедневни.

Затвориха за пълна дезинфекция вътрешното и кардиологичното отделение на Транспортната болница в Пловдив
Лекарка там е с положителна проба за Covid-19, изследват се контактните. Сред новите случаи в Пловдив са пожарникар от екипа в Район „Тракия“ и готвачка в детска градина „Щастливо детство“. И на двете места се изпълняват предписаните от РЗИ противоепидемични мерки, съобщи областният управител Дани Каназирева и допълни, че в общините Брезово и Асеновград са констатирани първи случаи на Covid-19. Областният медицинския щаб е взел решение болните от коронавирус да се лекуват само в Университетската болница „Свети Георги“ . Следващата седмица ще се обсъжда варианта и за още една резервна болница.

Актуализираха бюджета заради Covid-кризата
На пленарно заседание депутатите одобриха с пълно мнозинство втората актуализация на Закона за държавния бюджет за 2020 година. Необходимостта от промени е свързана с ангажиментите, които възникват за България в резултат на създадените на ниво Европейски съюз два инструмента в отговор на пандемията от Covid-19. Депутатите увеличиха максималния размер на гаранциите, които държавата може да издава чрез Министерски съвет за текущата година.

Италианската армия блокира български работници в огнище на коронавирус
Български сезонни работници в италианския град Мондрагоне край Неапол протестираха в блокирана заради огнище на коронавирус зона в града. Намесата на армията се наложи заради случаите на бягство сред работниците през полицейския кордон. Стигна се до сблъсъци и с гневни италианци в района, опитали да изтикат хората в блоковете им. Сред общо 700 жители на 4 блока в т. н. червена зона вече има 49 случая на зараза, повечето от които сред български граждани. Работниците мигранти от България, берачи на домати, се опасяват, че ще загубят работата си. 

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова + екип „Новини”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00