Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 116

Снимка: БТА

Здравният министър издаде 4 заповеди за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли
В заповедта за влизане на територията на България се посочва, че забраната за влизане не се отнася за лица, пътуващи с цел обучение за осъществяване на дейности по приключването на учебната 2019/2020 г., както и за практически обучения и изпити, и за подготовката на учебната 2020/2021 г., когато е невъзможно те да се осъществят от разстояние. Носенето на предпазни маски в транспорта, болниците и обществените места на закрито е задължително, освен в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност. Четирите заповеди може да видите тук

Влизането в Гърция вече е само през пункта Кулата - Промахон
Посолството на Гърция в София е информирало българското Министерство на външните работи, че от 1 юли 2020 г. влизането на всички граждани през сухопътните граници от България в Гърция ще е възможно само през пункта Кулата-Промахон. Според развитието на епидемичната обстановка с коронавируса, компетентните гръцки власти ще разгледат възможността да се отворят и други гранични пунктове в бъдеще. От 1 юли 2020 г. Гърция въведе за всички пристигащи чужденци, попълването на онлайн-формуляр, който може да бъде открит на https://travel.gov.gr/#/.

Спортният министър заплаши да затвори стадионите за публика
Министърът на спорта Красен Кралев предупреди, че неспазването на противоепидемичните мерки по време на финала за Купата на България по футбол ще доведе до затварянето на стадионите за феновете. Здравни експерти в страната разкритикуваха възможността за струпване на многохилядна публика. Още по темата − ТУК.

158 новозаразени с коронавирус за денонощието
158 са новите случаи на Covid-19 за последното денонощие при направени 3343 PSR теста, сочат данните на Единния информационен портал. Най-много − 43, са новите потвърдени с коронавирус в София-град, следвани от Смолян − с 36 случая. Заразените от началото на епидемията достигнаха 4989. Активни от тях към момента са 2083. Хоспитализирани са 435 пациента. 32-ма са в интензивни отделения. За последните 24 часа са починали 7 души с установен коронавирус и общият брой на починалите достигна 230. Излекуваните са 2676, от които през последното денонощие 94.

Увеличеният брой положителни тестове не се дължи на разхлабването на мерките
По-масовото тестване в последните седмици, а не отслабването на мерките е причината за по-големия брой положителни резултати, каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. Не е едно и също, ако направиш 100 теста и откриеш 20 заразени, и да направиш 1000 теста и откриеш 40 заразени. Когато се дават абсолютни стойности, те не са сравними с процентните стойности. На 12 април, когато България бе затворена, при направените тестове заразените са били 12%, което е много повече от това, което се отчита сега, посочва експертът. Епидемията ще тлее и ще се върти, докато не се мине през съответната критична маса от населението, коментира Мангъров.

Държавата дава 660 млн. евро за запазване на 300 000 работни места
За запазване заетостта на над 300 000 души до септември държавата дава безвъзмездно по различни мерки 660 млн. евро. „Обновяваме мярката известна като 60/40. По нея вече са платени 60 млн. евро безвъзмездна помощ и сме запазили 160 000 работни места в 9000 предприятия. По мярката има подадени заявления от още 17 000 фирми за още 300 000 души. В секторите „пътнически превози“ и „туризъм“ помощта нараства в съотношение 80/20 и за тях се отпускат допълнително 20 млн. евро“, каза премиерът Бойко Борисов. По нова, трета мярка за наемане на безработни, ще дадем 80 млн. евро от еврофондовете, посочи още министър-председателят.

Всичко по-важноза Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева + Екип „Новини”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00