Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 124

Трибуните на футболните мачове отново ще бъдат празни заради повторното въвеждане на някои противоепидемични мерки.
Снимка: БГНЕС

Допълнителни противоепидемични мерки от полунощ
Заради нарастващия брой на заразени с коронавирус се забранява присъствието на публика на всички спортни мероприятия на открито и на закрито, включително и на тренировки, става ясно от нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Затварят се и всички нощни заведения за развлечение на закрито - дискотеки, пиано барове, нощни клубове. На открито те могат да работят при зает капацитет до 50% и спазване на дистанция между посетителите от 1,5 м. Допускат се масови прояви на открито и на закрито до 30 души. Държавните органи и институции са призовани да засилят контрола за спазването на мерките. Подробностите – ТУК.

Областните управители ще въвеждат мерки според ситуацията
Премиерът Бойко Борисов разпореди на областните управители да следят капацитета на болниците, да въвеждат допълнителни ограничения или да ги разхлабват. Според него въвеждането на мерките се налага заради липсата на самодисциплина и масовото неспазване на противоепидемичните ограничения. Повече по темата – ТУК.

Броят на заразените с Covid-19 премина границата от 200 души
240 души са установени с коронавирус през последното денонощие при направени рекорден брой PCR тестове – 4286, показват данните на Единния информационен портал. София-град е с най-много новозаразени − 71, следват Пловдив с 21 и Благоевград със 17. Излекувани са 129 души или общо 3166. Починали са петима и с тях жертвите на болестта стават 259. В момента в болница се намират 498 души, 29 от които в интензивни отделения. От началото на епидемията с Covid-19 са регистрирани 6342 души, от тях активни са 2917 случая.

Първи случай на Covid-19 в контингента ни в Афганистан
Заразеният военен е бил интубиран и ще бъде докаран за лечение в София, съобщи началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Той се намира в стабилно състояние. В контингента има и втори войник със съмнение за коронавирус. Състоянието му е добро и той също ще бъде транспортиран у нас. Подробностите четете ТУК.

Тестове за коронавирус на ГКПП „Кулата”
Тестването за Covid-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, все още не е задължително, а се прави на избирателен принцип − на основата на попълнения от тях електронен формуляр. По-рано се появи информация, че тестовете ще бъдат за всички влизащи през ГКПП „Кулата-Промахон”, заради шестимата заразени туристи на о. Тасос. Предполага се, че двама от тях са българи, които са получили разрешение да се завърнат в страната си. Всички, които са дали проби за изследване на границата, трябва да се самоизолират за 48 часа на посочен от тях адрес. Ако резултатите се окажат положителни, те ще бъдат поставени под двуседмична карантина или ще трябва да се завърнат в родината си. На границата трафикът е нормален и няма опашки от чакащи коли и тежкотоварни автомобили.

Три сценария за началото на учебната година
Частично присъствие в клас и редуване на смени според випуска, предвижда първият вариант на Министерството на образованието за започване на новата учебна година от есента. Вторият е годината да започне нормално, докато песимистичният сценарий ще остави всички по домовете и обучението ще се провежда онлайн. Обмисля се и изцяло нов метод на смесено обучение, според който част от учебния материал ще се усвоява вкъщи, а другият - в училище. „Решението ще бъде взето в навечерието на 15-и септември в зависимост от епидемичната обстановка и броя на заразените”, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Повече за плановете на МОН ще научите ТУК.

Приоритет трябва да бъдат стратегическите сектори в икономиката
„В България е допусната грешка с даването на превес на сектори, където рискът за здравето е по-голям, а ползите за икономиката не чак толкова, че оправдаят този компромис”, заяви пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в американското Министерство на здравеопазването. „Не бих повярвал, че нощните барове, дискотеките и футболните мачове са гръбнакът на българската икономика", каза още медикът в коментар на слабия контрол, който се наблюдаваше в страната през последните седмици. Той препоръча да се наблегне на стратегическите сектори − комуникации, транспорт, инфраструктура, а не да се слага всичко под общ знаменател,тъй като "всеки компромис има цена и трябва да се прецени дали си струва от гледна точка на човешкото здраве“. Чуйте цялото интервю с д-р Румен Хичев ТУК.

Не може да се прогнозира как ще се развие епидемията
„Случващото се е очаквано заради всички, които не спазваха мерките”, коментира проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница. Макар броят на заразените днес да е най-голям, важното е какъв процент от тях се нуждаят от болнично лечение и интензивни грижи, смята специалистът. По думите му, ситуацията изглежда контролируема, въпреки че на основата на последните данни не могат да се правят прогнози. „Преди месец кризата беше овладяна, но неспазването на предпазните мерки върна положението един болен да заразява 1,33 нови пациенти”, каза от своя страна математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Приложили сме 36 от общо 43 предпазни мерки срещу Covid-19
Международен екип от психолози, психиатри и медици проучва как националните мерки срещу пандемията се отразяват върху психиката на гражданите в 10 страни от ЕС и Индия. Все още липсват доказателства, подкрепящи ефективността на мерките, затова пък те повдигат сериозни етични въпроси доколко се нарушават основни човешки права, коментират учените. От 43 различни мерки за ограничаване на заразата, в България и Румъния са използвани най-много – 36, а в Швеция едва 13.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Диана Цанкова екип „Новини“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00