Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 137

Снимка: БГНЕС-архив

Туристи от ЕС могат да влизат в България от Гърция през пунктовете „Кулата“ и „Маказа“
От 22.07.2020 г. гръцките гранични власти не пропускат в двете посоки всички видове превозни средства, включително товарни автомобили, през ГКПП „Илинден“-„Ексохи“, „Капитан Петко Войвода”-„Орменион” и „Ивайловград”-„Кипринос”, съобщава Гранична полиция. Забраната ще важи до 04.08.2020 г.

Товарни автомобили могат да преминават само на ГКПП „Кулата“ - „Промахон“, а на ГКПП „Маказа“- „Нимфея“ ‒ лекотоварни автомобили до 3,5 тона.

Влизането на туристи от България в Гърция е възможно само през ГКПП „Кулата” – „Промахон”, но с отрицателен резултат на РCR тест.

Туристите могат да влизат от Гърция в България през граничните пунктове „Кулата“ и „Маказа“. Още по темата ‒ ТУК.

Стотици хиляди българи са се отказали от почивка в Гърция заради PCR тестовете
Българският ежедневник „Телеграф” цитира ръководителя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, че от май до октомври около 670 000 българи всяка година избират и посещават Гърция за своята морска ваканция. Но тази година се очаква те да са едва 150 000.

Над 80% ще е спадът на чуждестранните туристи по българското Черноморие
Прогнозата е на вестник „Сега”, като изданието се позовава на драстичния спад на чартърните полети от Европа до Варна и Бургас. Заради пандемията и през втората половина на юли голяма част от хотелите в морските курорти са затворени, а работещите са заети до 30%.

6% са новозаразените при направени 5365 теста за COVID-19
325 са новите случаи на Covid-19 при направени 5365 PSR теста през изминалите 24 часа, показва Единният информационен портал. Най-много от новите случаи отново са в София – 99. Отчетени са 50 положителни проби в Пловдив, а 48 във Варна. Починалите с доказан коронавирус за денонощието са петима. Излекуваните до момента са общо 4521, а заболелите от началото на пандемията са 9254 души. Активни са 4420 случая. Хоспитализираните са 622-ма. В интензивни отделения са 31 пациенти.

Ще задаваме въпросите си за Covid-19 на специализирани уеб семинари
В уеб базираните семинари (Science in the Crisis) ще се търси възможност хората да задават въпросите за коронавируса, които ги вълнуват, а специалисти да им отговарят. В интервю за БНР социологът Георги Стоилчев, съосновател на инициативата, заявява, че неглижирането на проблема с превенцията идва от разнопосочните послания, които хората, ангажирани със справянето с кризата отправяха към обществото. „Неприемането, дори за отричането на съществуването на вируса, особено крайното отричане, а и невзимането насериозно на заразата са и повод да стигнем до необходимостта да се провежда тази информация по всички възможни канали, така че хората да осъзнаят, че това не си е тръгнало от нас“, обясни Стоилчев.

Разработиха филтър, ликвидиращ коронавируса
Изследователи от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър, който улавя и убива мигновено новия коронавирус, съобщава сайтът „Уедър нетуърк“. По време на тестовете в лабораторни условия филтърът, базиран на нагрята до 200 градуса по Целзий никелова пяна, е унищожил 99,8% от вируса, който причинява Covid-19. Потенциалното приложение на разработката е в климатичните и отоплителните системи на големи обществени сгради. Филтърът обаче няма да е достатъчен за пълното унищожаване на коронавируса, отбелязват учените. Затова спазването на социална дистанция и носенето на маски в закрити помещения, остава необходимо условие за сигурността на всички.

Лекарство ускорява времето за възстановяване от Covid- 19
Базираната в Индия компания Glenmark Pharmaceuticals Ltd. обяви, че противовирусното лекарство Favipiravir ускорява времето за възстановяване при пациенти, заразени с коронавирус. „Лекарството Favipiravir се понася добре без сериозни нежелани реакции или смърт при лекуваните с него пациенти”, обяви компанията-производител, цитирана от Ройтерс. Тя получи одобрение за производството и пускането на пазара на Favipiravir през миналия месец.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев + екип „Новини“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00