Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 138

5,34% са новозаразените с Covid-19 при 6 183 PСR теста за денонощието
330 са новоустановените случаи на коронавирусна инфекция в страната при направени 6183 PCR теста през последното денонощие. Това е 5,34 на сто, което е понижение спрямо предишните 24 часа, сочат  данните в единния информационен портал. Общият брой на заразените у нас вече е 9584, като 4620 са активни. 505 от заразените са медицински служители. София - 75, Варна – 59, Благоевград – 35 и Пловдив – 30 са градовете с най-много регистрирани с коронавирус. През последното денонощие излекуваните са 122-ма, осем са починалите. Лечение в интензивни сектори се прилага спрямо 24-ма болни от Covid-19. 

Болницата в Перник започна дарителска кампания за изграждане на лаборатория за PCR изследване
Новата лаборатория ще скъси времетраенето на изследването и ще намали рисковете от заразяване на медицински персонал, пациенти и граждани. По първоначални разчети за оборудването на лабораторията са необходими около 50 000 – 60 000 лева. Към настоящия момент пробите се изпращат в София, а резултатите пристигат след два дни, обясниха от здравното заведение. От началото на пандемията досега, по данни от единния информационен портал, на територията на област Перник са регистрирани 106 случая на коронавирус. За последното денонощие новите случаи са четири. Активните към момента лица са 40, 35 от които са на домашна изолация. Под карантина в региона са 90 души.

Рекорд от 35 заразени с коронавирус в област Благоевград за последните 24 часа
Нарастването на броя на заразените с Covid-19 в областта се наблюдава  от десетина дни. Разпространението на вируса е предимно дифузно, но има и клъстерно заразяване. Ако тенденцията продължи, болниците ще се запълнят за две-три седмици, отчитат от Районната здравна инспекция. 

Около 65 процента от леглата в областта, определени за лечение на болни от коронавирус, са запълнени. Недостигът на лекари и персонал също е проблем, съобщава кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева.

Огнище на коронавирус в дом за възрастни хора в Русе
Петима възрастни хора и две санитарки от Старческия дом “Възраждане” в крайдунавския град са с положителни резултати за коронавирус. Първите положителни за Covid-19 в дома са установени още миналата седмица, но днес те са приети в болница, тъй като са на възраст от 70 до 84 години и всички са с придружаващи заболявания. Директорът на дома Ани Венкова обясни, че заразените са живели в самостоятелни стаи. Въведени са по-строги ограничителни мерки в старческия дом, а персоналът спазва изключително стриктно правилата за дезинфекция. Общо 215 са възрастните хора, които живеят в дом “Възраждане”, съобщи кореспондентът на БНР в Русе Ася Пенчева.

Липсата на карантинни хотели е затворила българските курорти за чужденци
Констатацията е на Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. В интервю за БНР той обясни, че като обем приходи и заетост в туризма няма да има промяна за летните месеци в сравнение с миналата година, „защото всичко е пълно от българи. По отношение на чужденците, не направихме най-важното – да създадем карантинни хотели, не направихме нищо от това, което Гърция направи. Това затвори българските летища и курортите за чужденци“. Той коментира и промяната на министерския пост в ресорното ведомство. Цалото интервю чуйте ТУК.

Covid-19 не е препятствие пред кръводаряването
В Covid кризата дарителството на кръв трябва да е още по-осъзнато. Много полезно в тази връзка се оказва приложението „Дари кръв“ на Българска организация за доброволно кръводаряване, което работи от началото на месеца, обясни в интервю за БНР Стефка Попова, председател на организацията. Приложението гарантира сигурност и прекратява комерсиалното търсене и предлагане на кръв. „Много е важно да има повече кръводарители и то в цялата страна, защото нуждата е ежедневна.С обновяването му заради Сovid-19, приложението „Дари кръв“ се приема положително от хората, които във всеки един момент могат да се свържат с нас и да се консултират дали могат да дарят кръв, или не могат. Освен това им разяснихме достатъчно ясно, че Сovid не се предава по кръвен път, а в кръвните центрове са взети необходимите мерки. Това успокои всички кръводарители”, обясни Попова - чуйте.

Извънредната епидемична обстановка не е противоконституционна
Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев за установяване като противоконституционни изменения в Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка. Това се посочва на уеб страницата на съда. Епидемичната обстановка в България бе въведена в замяна на извънредното положение заради коронавируса, което приключи на 13 май. 

Държавният глава оспорваше приетото с измененията право за обявяване на извънредна епидемична обстановка от Министерския съвет, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техни права, като правото на придвижване и труд.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова + екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00