Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 140

Преминахме психологическата граница от 10 хил. заразени с коронавирус
270 нови случаи на Covid-19 са установени през последното денонощие при направени 5963 тестове, според Единния информационен портал. С тях общият брой на заразените от началото на епидемията става 10 123 души. Най-много нови случаи има отново в София – 55, следват Пловдив с 39 и Благоевград с 26. Оздравели са 221 души, починали са 8, а активните случаи остават 4534. Девет са новозаразените медици. Повече информация тук.

16 души с Covid-19 в русенския Дом за възрастни хора “Възраждане”
Дванайсет от заразените обитатели на дома са настанени в университетската болница “Канев”, съобщи БНТ. Очакат се още резултати от направените PCR тестове и междувременно са предприети допълнителни противоепидемични мерки. Хората от дома недоумяват откъде е тръгнала заразата при положение, че не са контактували с шофьора на линейката, който е първият установен случай. Близките на 12 възрастни хора вече са изявили желание да ги вземат вкъщи.

Младежкият футболен отбор в Ямбол заразен с коронавирус
Десет футболисти от тима са дали до момента положителни проби за Covid-19. Заразен е също 36-годишният им треньор, както и двама души, с които спортистите са контактували – 16-годишно момиче и мъж на 65 г. Инфекцията се разпространи в отбора, след като футболистите бяха на турнир в Стара Загора. Повече информация тук.

Гърция въвежда отрицателен PCR тест за пристигащите със самолет от страната ни
Ограничителната мярка влиза в сила от 28 юли, когато гръцките гранични власти ще започнат да изискват отрицателен PCR тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането в страната, съобщават от МВнР. Сертификатът ще трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (личната карта) на пътника. Тестовете ще бъдат признавани, ако са направени в национални или частни лаборатории, акредитирани от държавните органи. На 28 и 29 юли пътниците, които не са успели да се изследват за Covid-19, ще бъдат тествани от гръцките власти при пристигането си в Гърция. Остава в сила изискването за попълнен електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код, в срок от минимум 24 часа преди пристигането. Няма промяна в изискванията за преминаване на сухопътните граници между България и Гърция. Повече информация тук.

Италия налага карантина за българите
От днес влиза в сила изискването за двуседмична карантина за всички пътници, които пристигат от България, както и за тези, минали транзит през нашата територия. Мярката се въвежда заради повечето случаи на Covid-19, регистрирани напоследък у нас. В Италия работят около 60 хил. българи, много от хоито се грижат за възрастни хора или извършват селскостопански дейности. Повече информация тук.

Неспазването на мерките за безопасност доведе до ръст на заразените
„Оставихме на хорското съзнание контрола за това как да се спазва дистанция и как да се носят маските и тук се загубихме”, коментира пред Нова тв д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз. Според нея ръстът на случаите с Covid-19 от последните седмици се дължи именно на това, че не пазим дистанция помежду си и не носим маска в закрити помещения. Тя призова за спазването на елементарните правила за безопасност и добави: „Човек може да се зарази на много места, но най-малко вероятно е това да се случи, лежейки на плажа”. Според д-р Гергана Николова големият проблем в битката с коронавируса e недостигът на кадри. „Лекарите и медицинските сестри не могат да бъдат заменени от който и да било доброволец”, категорична е тя. 

Новият министър на туризма: Мярката в помощ на чартърите да важи до 2022 г.
На среща с ръководствата на морските курорти "Албена", "Св. Константин и Елена", Българския съюз по балнеология и СПА туризъм новият министър на туризма Марияна Николова се е ангажирала бързо да бъде довършена мярката за подпомагане на чартърите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Тя е подчертала, че мярката трябва да важи освен през това лято, и през сезони 2021 и 2022. Марияна Николова е призовала българите да изберат черноморските ни курорти за почивка, защото “предлагат добри и безопасни хотели и прекрасни плажни ивици”, а и по този начин ще помогнат на най-засегнатия от кризата с коронавирус сектор.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 май 2024 г.

В „България днес“ на 30 май разговаряме с историка Петър Стоянович за фигурата на цар Фердинанд в българската история ден след като тленните останки на българския монарх бяха пренесени в България. Представяме ви проф. Рикардо Пикио, италиански славист и..

публикувано на 30.05.24 в 19:00

България днес - 29 май 2024 г.

На 29 май говорим за история, като своеобразен вододел е Освобождението на България. В София се състоя поклонение пред тленните останки на Цар Фердинанд, по чието желание те ще намерят вечен покой в България – закъсняло или не е това..

публикувано на 29.05.24 в 19:00

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00