Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 145

Имунизирането срещу Covid -19 ще е доброволно

Евентуалната ваксина срещу новия вирус няма да влиза в никакви календари, заяви на брифинг в парламента здравният министър Костадин Ангелов. Ще дадем възможност на всички, които попадат в рисковите групи и на тези, които са извън риска, при изявено желание да могат да се имунизират. Нека българските граждани да са сигурни, че ваксината, която ЕС ще поръча за европейските граждани, ще е най-качествената достъпна на пазара, а европейските институции ще следят за това, поясни министърът. България ще участва в общия европейски търг за ваксината, добави председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде БТА.

От 31 юли гражданите на Украйна и Йордания могат да влизат в България без PCR тест

Това гласи издадена днес заповед на здравния министър. С отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, могат да влизат гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. Те трябва да представят на границата документ, който да съдържа имената на лицето, данни за лабораторията, извършила изследването, дата, на която е направено, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative). PCR тест не се изисква и не се налага карантина на пристигащите от държавите в ЕС, Великобритания, страните от Шенгенското споразумение, както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай

Броят на излекуваните бавно растте, но и смъртността се увеличава

В България, за последното денонощие, при направените 6395 PCR теста за Covid -19, 284 са положителни, което е 4,44% от пробите. Най-много са новозаразените в София - 73, следват Благоевград - 38, и Русе - 33. Общо 722 пациенти с коронавирус са в болница, от тях 37 са в интензивни отделения. Това показва статистиката на Единния информационен портал. Починали са 13 души, което е най-големият брой жертви за денонощие в България, от началото на кризата. Излекуваните са 205 души.

В Разлог и Русе случаите с Covid -19 се увеличават

Възрастните хора от дом „Възраждане“ в Русе, с положителен тест за коронавирус са 49. На този етап само четирима от тях имат нужда от болнично лечение, но и други 18 с леки симптоми, от съображения за тяхната сигурност са настанени в болници, съобщава кореспондентът на БНР в града.

Болницата в Разлог е препълнена със заразени с коронавирус, съществува и опасност от вътреболнична инфекция, заради забавяне на резултатите от тестовете. Кметът на общината Красимир Герчев предупреди, че лекарите и сестрите са на границата на силите си, информира кореспондентът на БНР в Разлог..

В България стадният имунитет е около 5%
Постигането на т. нар. „стаден имунитет“ е един от сигурните начини за справяне с епидемията от коронавируса, коментира пред БНР кардиологът проф. Младен Григоров. Според него това е много под нивата, които се смятат за достатъчни, а и все още не знаем достатъчно за коронавируса. „Не е ясна и последователността на патологичните процеси в организма… Прави впечатление, че вирусът е много странен, с голямо разпространение, все още ниска смъртност и с много голям срив на икономиката“, допълни проф. Григоров. Цялото интервю чуйте ТУК..

Вирусът съществува, но няма драма

При липса на карантина и при слабо спазване на мерките процентът на позитивните тестове е добър – 5,4%, каза пред БНР Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“. Тя коментира, че по време на строгата карантина, процентът е бил между 6-7 на сто. По думите ѝ, спазването на дистанция и лична хигиена е препоръчително, но "масово тестване на безсимптомни хора понякога влече вероятността за злоупотреби“. Георгиева призова институциите „да проверят защо продължават „мъртви души“ да се водят на болнично лечение“.

Срещу кризата: ДДС за бирата, виното и някои спортни и туристически услуги пада на 9%

Поредното намаление на данъчната ставка от 20 на 9% този път се отнася за бирата и виното, сервирани в заведения, както и за туристическите услуги, фитнес залите и спортните съоръжения, в т.ч. басейните и игрищата. Мярката влиза в сила на 1 август тази година и ще действа до края на 2021 г. Още по темата- ТУК. 

Близо две трети от българите са против затягането на мерките срещу Covid -19

Според последния сондаж на "Галъп Интернешънъл" от 24 юли, доходите на 44% от българите са намалели, заради коронавируса. 9% от анкетираните казват, че са загубили работно място, а за други 8% това предстои. 6% са спрели да плащат кредити, а 2% - лизинги. Все по-малко българи очакват до края на годината животът в България да се върне към нормалния си ритъм. Въпреки това, мнозинството българи - 59%,са против връщането на твърдите ограничителни мерки.

България е безопасна дестинация за туристите

Хотелиерите спазват стриктно всички обявени противоепидемични мерки, обяви в курорта "Слънчев бряг" министърът на туризма Марияна Николова. По думите ѝ, въпросът с противоепидемичните мерки за руските летовници още не е решен. Разговорите с властите в Москва все още не са на финалната права, призна Николова. До няколко дни ще стане ясно и коя база в "Слънчев бряг" ще бъде използвана за карантина, ако има евентуално случаи на туристи с коронавирус. Досега в курорта няма такива, обяви министърът.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00