Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 152

Снимка: БГНЕС

Влизането в Гърция по суша в нощните часове ‒ само през „Кулата”
От вечерта на 7 август Гърция въвежда забрана за преминаване през всички сухопътни гранични пунктове на страната в интервала от 23.00 ч. до 07.00 ч. с изключение на ГКПП Кулата-Промахон на границата с България. Това обяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, като част от мерките срещу увеличаването на случаите на коронавирус в страната, предава БТА. Подробности – ТУК.

60% спад в туризма от началото на годината
Заради пандемията, България отчита 60 % спад на международни туристи от началото на годината, съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. По Черноморието ни са направени 70 000 резервации на гости от Турция, Израел, Молдова и Беларус, но е нужно да се предприемат мерки за пристигането им, каза Николова. Вицепремиерът разкритикува досегашния модел за развитие на българския туризъм. Не може да се представяме като държава само с летен и зимен туризъм. Ние трябва да се представяме като четирисезонна, целогодишна дестинация, категорична беше Николова.

БАБХ провери 99 заведения по Черноморието за спазване на мерките срещу Covid-19
99 заведения и търговски обекти по Южното Черноморие са проверени от инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните за месец, съобщава БНР-Бургас. В разгара на туристическия сезон акцентът е върху мерките срещу Covid-19. Установени са и два случая на нерегламентирана продажба на риба в отсечката Приморско-Царево. От 2 до 4 хил. лева е глобата за извършването на нерегистрирана дейност, припомнят от Агенцията

България трансферира чужди туристи с Covid-19
Ако чуждите туристи, идващи в България, дадат положителен резултат за наличието на коронавирус, те се връщат в страната си. Почти всеки ден организираме трансфер на румънски туристи от Гърция през Дунав мост, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му, вълната на Covid-19 на Балканите e утихнала, но продължава да расте в западноевропейските страни. Кунчев допълни, че у нас коронавирусът се развива неравномерно. Докато в Благоевград са установени нови 100 заразени, има области, където няма нито един.

303 са регистрираните случаи на Covid-19 в страната ни към 00:00 часа на 6 август, при направени 5701 PCR теста, е видно от Единния информационен портал за коронавируса. За последното денонощие са починали 9 души, излекувани са 190, а активни остават 5 139 случая. Най-много нови случаи на коронавирусна инфекция са регистрирани в Благоевград (97), Варна (54), Пловдив (45) и София (28).

На пазара над 100 продукта са обявени като дезинфектанти, а не са
Производителите на установените продукти са предупредени и им е поставен срок от 48 часа да прекратят предлагането на „псевдо“ дезинфектантите, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на уебинар, посветен на Covid-19. „Трябва да се купуват признати за дезинфектант препарати, за които има информация на сайта на Министерството на здравеопазването“, допълни той, цитиран от БТА. По думите му, на опаковките на препаратите трябва да е посочен номерът на разрешителното и от коя дата е признат от МЗ за дезинфектант. Имало е случаи сред арабски и турски продукти, които са надписвали етикетите на продуктите си, без те да отговарят на изискванията за дезинфектант, каза още Кунчев.

60 заразени с Covid-19 в шивашки цех в Разлог
Ново огнище на коронавирус има в Благоевградска област ‒ 60 души са заразени в шивашки цех в Разлог. От тях само двама са с изразени симптоми, съобщи пред БНР-Благоевград кметът на общината Красимир Герчев: „Предприети са мерки по карантиниране на хората, затваряне на предприятието, дезинфекция и всички стъпки, които органите на РЗИ дават като предписание.” Още по темата - ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Гергана Манчева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00