Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 177

Снимка: архив

Епидемията от Covid-19 в България затихва

Епидемията затихва, но започва циркулация на есенните вируси, предупреди пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. За 9 месеца имаме достатъчно данни за коронавируса. Няма място за излишно нагнетяване на напрежение. Няма как да оставим децата без образование, а хората без работа заради тази пандемия, подчерта експертът. Болниците вече се научиха да лекуват по-добре. Предстои доставката на американски бърз тест за коронавирус, който дава много добри резултати за антитела. Според Кантарджиев през последните дни епидемията у нас затихва, а по-високият брой починали е характерен при затихване на епидемията.

Ден на траур в община Белица в памет на лекарите, загубили битката с Covid-19

Хората от родопската община отдават почит към докторите Муса и Емил Вакльови, покосени фатално от коронавируса. „За съжаление изгубихме двама добри хора, двама лидери, общественици и доктори“, каза кметът Радослав Ревански. „Те са героите на нашето време“ – сподели пред Радио България медицинската сестра Джени Драскова, която 36 години е работила при д-р Муса Вакльов в кабинета му в с. Краище.

26 нови случая на Covid-19 и 60 излекувани за последното денонощие

26 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие при направени 1470 теста по данни на Единния информационен портал. Новите случаи са под 2% от тестваните. С тях общият брой на установените с Covid-19достигна 16 190. Активни от тях са 4264. Хоспитализирани са 726 души. 63 са в интензивни отделения. Излекуваните са 11 313, от които 60 души са регистрирани за последните 24 часа. Починали са 8 души, с което общият им брой е 613.

По-малко от 8% от тестовете са с направление

Това заяви пред БНР д-р Недялко Калъчев, директор на една от големите лаборатории, сертифицирани да правят изследвания за коронавирус у нас, по повод натовареността на лабораторията през летния сезон. Огромното количество проби са на хора, които са контактни или пътуващи. Има и група пациенти, които представляват колективи и които на работното си място са били в контакт с човек с положителна проба. „Има тежка драматургия да се назначават по Здравна каса тези изследвания. Нашата каса не обича да плаща за диагностика”, изтъкна той. Що се отнася до работата на лабораториите по време на летния сезон, д-р Калъчев изрази надежда, че настоящата седмица ще е последната, в която броят на желаещите да направят тест ще е толкова голям, тъй като служителите са изключително натоварени.

Премиерът призова ЕС за повече солидарност в кризата с Covid-19

Показахме, че не сме готови за условията на пандемия. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите, подчерта премиерът Бойко Борисов в изказването си пред Стратегическия форум в гр. Блед. В контекста на очакваната втора вълна на пандемията с коронавирус, държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия. Още нямаме ваксина, добави Борисов. Предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога, призова Борисови.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00