Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 180

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Под 3% са новоустановените случаи на коронавирус
163 са новите случаи на коронавирус за денонощието при направени 5443 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Излекуваните са общо 11 760 пациенти, 145 от които през последните 24 часа. В болници са 758 души, 63 от които – в интензивни отделения. Починалите общо са 648, като за изминалото денонощие случаите са 6. Лекарите, заразени с коронавируса, са общо 321, а медицинските сестри – 306. Заразени са също 139 санитари, 15 фелдшери и 132 души друг медицински персонал.

Още трима са заразени с Covid-19 в детска градина в Русенско
Деветима са вече диагностицираните с коронавирус служители на детска градина "Мечо пух" в град Сливо поле, област Русе. Вчера там бе обявено огнище на заразата, съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град. За последното денонощие има нови три случая.
От заразените, двама – 41-годишна хигиенистка и 61-годишна учителка, са на болнично лечение, а седем души са под домашна изолация. Регионалната здравна инспекция продължава епидемиологичното проучване, като детската градина е затворена. Всички 26 деца, които са били контактни, са поставени под домашна карантина, съобщи БТА.

Потвърден е шести случай на коронавирус в шивашки цех в Търговище
Заболяла е 53-годишна работничка в цеха в града, в който досега бяха регистрирани други пет случая на Covid-инфекцията. Към момента тяхното състояние е добро, съобщиха от Щаба за борба с разпространението на заразата. Жената е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище. Фирмата остава затворена до 15 септември, допълват от Щаба.

Държавното подпомагане за бизнеса задържа безработицата на 7,9%
По първоначалния вариант на мярката 60/40 за дотиране на заплатите по време на пандемията през периода 13 март - 30 юни, близо 180 000 души са запазили работните си места в над 25 000 фирми. По прилаганата понастоящем мярка 60/40 за периода от 15 юли до 27 август са приети заявления за изплащане на компенсации на 119 754 работещи, съобщиха от Социалното министерство. Изплатени досега са близо 164 млн. евро. Ще бъдат запазени още 300 000 работни места до края на годината, за което са осигурени 250 млн. евро. Без тези мерки безработицата щеше да е 14%, а сега е 7,9 на сто, твърдят от Министерството на труда и социалната политика, цитирани от БТА.

Расте общият брой на заразените в ЕС и Великобритания
Има увеличение на заразените с Covid-19 в ЕС и Обединеното кралство през последните 5 седмици, съобщи директорът на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията Андреа Амон в Европейския парламент. Тя допълни, че нарастването е по-бавно, отколкото в началото на март, но има тенденция за връщане към цифрите от този период. „Спадовете и повишенията ще продължат, докато има макар и малък брой заразени, всички са в опасност“, допълни тя. Андреа Амон уточни, че в момента се проучват доказателствата за ролята, която би могло да има училището за пренос на заразата, информира кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00