Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 190

Снимка: Мая Щърбанова

Над половината българи смятат, че здравната система се е справила с коронакризата
Отношението на българите към здравната система е традиционно негативно, но за последната година се регистрира позитивна динамика, вероятно в резултат на коронакризата. Към момента 63% от българите смятат, че здравната ни система се развива в негативна посока, докато при проучване от преди година този процент е бил около 70. Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд“  от август 2020 г. по поръчка на инициативата „Заедно за повече здраве“, включваща Българския лекарски съюз.

52% от респондентите смятат, че българското здравеопазване се е справило с проблемите около пандемията, 26% − че не се е справило, 22% не могат да преценят.

3,95% от направените 2330 PCR теста са положителни
92 нови случая на коронавирус са регистрирани в България за последното денонощие. Това са 3,95% от направените 2330 PCR теста. Водеща по брой новозаразени е София с 25 случая, следват Благоевград − 18 и Ямбол – 8, показват данните от Единния информационен портал.

Починали са 4-ма, излекувани са 8 души. В болници се намират 736 пациенти с коронавирусна инфекция, 53-ма от тях са в интензивни отделения.

От началото на пандемията в България са регистрирани 17 891 случая на коронавирус. Най-много от тях са в София − 4812, Благоевград − 1644, Пловдив − 1501 и Варна − 1349.

24,8 на 100 000 души е заболеваемостта от коронавирус в България
След едно високо ниво през август, през септември България е преминала във фаза на сравнително намалена заболеваемост от коронавирус. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

За момента сред страните в ЕС и Европейската общност България е на 19-то място по заболеваемост от Covid-19, което е под средното ниво. За последните 14 дни заболеваемостта в страната ни е 24,8 на 100 000 души. Според него не се очаква да се стигне до нови строги ограничителни мерки, каквито имаше през пролетта.

В контекста на предстоящото начало на учебната година Кунчев посочи, че противоепидемичните мерки, предвидени за училищата, „ще ги превърнат в едни от най-безопасните места в обществото“, където рискът ще бъде намален до приемлива степен. Чуйте повече ТУК.

Скендер Сила: Ще победим вируса, когато се научим да живеем отговорно с него
„Ще победим вируса, не с ваксина, а когато се научим да живеем отговорно с него“. Това заяви в интервю за Нова телевизия Скендер Сила, представител на СЗО в България. Според него България се е постарала да направи най-доброто, за да спаси живота на хората и се справя добре в условията на пандемията.

Мини-церемонии препоръчва МОН за началото на учебната година
Министерството на образованието и науката препоръчва на 15 септември тържества в училищните дворове да има само за учениците от 1, 5 и 8 клас, а останалите да проведат мини-церемонии  в класните стаи. Това каза  за БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Той обаче направи уговорката, че в малките училища е възможно общо тържество за всички ученици на двора. Цялото интервю чуйте ТУК.

Антиковид мерки в навечерието на Въздвижение на Светия кръст Господен
В навечерието на един от 12-те големи християнски празници − Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна се събират на Кръстова гора в Родопите. За това съобщава БНР Пловдив.

Тази година заради противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса, във всички храмове ще има дезинфектанти, а вътре ще бъдат допускани по-малко вярващи.

Богослуженията започват тази вечер на открито пред централния храм „Покров Богородичен“.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Миглена Иванова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00