Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 196

Снимка: архив

Училищата са местата с най-нисък риск за COVID-19 
След като видяхме какво се случи в градините и яслите, бяхме наясно каква ще е ситуацията в училищата. Няма как да бъдат острови без проблеми, казапред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ако се спазват противоепидемичните мерки на 100%, то учебните заведения ще бъдат от местата с най-малък риск за предаване на COVID-19, смята експертът.

Въведаната организация образува "пашкули" в паралелките. Децата които са вътре имат минимални контакти с другите паралелки. Според Кунчев мерките в училищата са много добри, отговарят на практиката в почти всички европейски страни. Относно резервите към носене на маски в училищните коридори, Кунчев смята, че за 30 минути дневно с маска няма да се увреди психиката на децата.

Предупреждение за ефективността на маските в училище 
Носенето на една и съща маска през целия ден в училище крие опасности, предупреди алергологът д-р Тихомир Мустаков. Пред 19-та среща на специалистите в областта на медицината организирана от фондаация МОСТ медикът препоръча децата да не се струпват на едно място през междучасията и по-често да излизат на въздух.

Учениците са заети в училищата около осем, а понякога и повече часове. Носенето на една и съща маска за целия този период крие опасности с инфектиране с други инфекции, а и при евентуално полепване на Covid вирус, губене на защитната функция на маската.

Трябва много стриктно да се регламентира носенето на маска, кога и къде да се прибира маската, ако ще се носи многократно, тъй като, ако тя бъде поставена на чина, падане на пода или разменена с друго дете, ефектът ще бъде обратен", предупреждава експертът.

Публикуваха правила за изискванията към предпазните маски в пандемията 
Комисията за защита на потребителите представи на своя сайт съвети за изискванията към предпазните маски. Те са изготвени върху нормите на Европейския комитет за стандартизация (CEN).

Съгласно стандартите маските тип „Направи си сам“ е добре да бъдат изработени от плътни тъкани, но които да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето. Екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими. Когато маските са за многократна употреба е необходимо да се перат при температура от поне 60 градуса. Сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително.

Цялата информация е достъпна на сайта

„България Еър” дава бонус за пътниците си, заради пандемията 
За да отговори на нуждите на клиентите си и на динамичната обстановка в пандемията националният превозвач „България Еър“ удължи периода за безплатна промяна на самолетни билети.

Всеки пътник, който има планирано пътуване с полети изпълнявани от „България Еър“ до 30 септември, има възможност да направи една безплатна промяна на датата си на пътуване, на дестинацията си или на името на билета. Важно условие, за да се възползва всеки пасажер от предложението, е да информира за решението си до 24 ч. преди излитане на полета. 

По този начин, въпреки променящата се ситуация, пасажерите на „България Еър“ не са заплашени от рестрикции и такса за промяна.

3,13% са новозаразените с COVID-19 при 6 402 теста за денонощието 
189 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. От началото на пандемията броят им е вече 18 733. Регистрираните нови случаи на Covid-19 са 3,13% от направените 6 042 PCR теста.

Излекувани през последните 24 часа са 119, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 13 510. Починали през последното денонощие са четирима души, като общият брой на починалите от началото на пандемията е 753.

Активните случаи са 4 470. Хоспитализирани са 728 болни. 34 от тях се намират в интензивни отделения.

Съставил: Иво Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00