Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 230

Снимка: архив

Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест
Изолацията за хората с положителна проба остава 14 дни. 10-дневна става задължителната карантина за всички близки контактни лица на хора с потвърдена зараза с коронавирус. Ако тестът на контактните се окаже отрицателен, това не означава, че карантината им като контактно лице отпада- каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Той определи, че най-неясният момент в заповедта е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Според Кунчев броят на новозаразените в страната може да нарасне и до 5000-6000 случая на ден.

България призова Турция и балканските страни да не затварят границите
В разговор с турския си колега Мехмет Ерсой, българският министър на туризма Марияна Николова предложи да отправят общ апел към останалите балканските страни границите да останат отворени без карантини. Като крайна мярка да се въвежда само отрицателен PCR тест,предлага още българската страна.Ерсой отбеляза, че в условията на пандемия българските туристи продължават да пътуват в Турция, съобщи БТА.

Мярката 60/40 може да остане до юни 2021 г.
Мярката 60 /40 ще действа и след 1 януари, като ще се търси баланс да се помага на бизнеса за запазване на заетостта, но и да не го правим прекалено зависим от държавни помощи, каза социалният министър Деница Сачева. В проекта на бюджет на общественото осигуряване са заложени над 153 млн. евро за запазване на заетостта, като парите биха стигнали до април, ако мярката продължи да действа в сегашния й вид, а ако стане по-фокусирана към определени сектори - до 30 юни. Според Сачева всичко зависи от развитието на кризата, затова се правят промени в дизайна на три месеца, предаде БТА.

1595 нови случаи на коронавирус, 235 са излекувани
1595 са новите случаи на коронавирус, регистрирани в България за последното денонощие. Това е 17,65% от направените 9 038 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Най-много новозаразени са установени в София - 549, Пловдив - 140, Благоевград - 90, Варна - 75, Търговище - 70. В болница се намират 1792 пациенти с коронавирус, 112 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 235. Починалите са 16. Активните случаи са 16 033. Съгласно заповед на здравния министър Костадин Ангелов от днес влиза в сила изискването за допускане в дискотеките и баровете на максимум един клиент на 2 кв.м. търговска площ на обекта.

PCR тестът е само помощен в диагнозата
Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен, коментира пред БНР проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с Covid-19.Той окачестви като правилна политиката за ограничаване на пандемията на Министерството на здравеопазването:“Нещата в България съвсем не са спокойни – нарастват драматично случаите. Версиите, че в болниците влизат пациенти, които не са сериозно болни, са несъстоятелни“. Необходими са строги, балансирани мерки, без да се правят компромиси, каза пулмологът „Аз не съм за тотално затваряне на държавата и напълно изключване на хората от социален живот, но нека да бъдем разумни ", апелира д-р Костов. Според него маски на открито са наложителни само при невъзможност за спазване на дистанция, а карантината от 10 дние подходяща за безсимптомни пациенти.

Българите не спазват мерките, защото ги смятат за поредната измама
Имаме невярващо, безотговорно общество от една страна и държава, която не е в състояние да управлява професионално, качествено риска и пандемията. Това заяви пред БНР  екпертът по управление на кризи Петър Велков. Според него са наложителни строги мерки за период от 3-4 седмици, затваряне на нощните заведения, университетите да минат в режим на дистанционно обучение. По думите му лекарите са на предела си  и ще останем без медицински кадри, а оттам следва и вторична смъртност, защото няма да има кой да лекува хората от всички заболявания.

Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората
Това заяви пред БНР бившият зам.-председател на Българския лекарски съюз д-р Кирил Еленски. „Трябва да започнем да разчитаме на добросъвестното отношение на гражданите към тях самите и близките им. Когато има принуда, винаги ще се намерят хора, които да се противопоставят“. Необходимо е ежедневно да се напомня, че и при най-малки оплаквания е по-добре човек да остане вкъщи, защото няма безопасна вирусна инфекция – убеден е докторът.

Парламентарен скандал заради отказ от носене на маски
Въпреки нарастващите случаи на Covid-19 и затягането на противоепидемичните мерки, депутати в българския парламент демонстративно отказват да носят лични предпазни средства в пленарна зала. Така те дават лош обществен пример, предаде БГНЕС.Последният случай е, когато 65-годишният народен представител от БСП Росен Малинов демонстративно напусна, несъгласен с настояването на председателя да постави предпазна маска. Сцената се разигра на фона на потвърден случай на коронавирус в редиците на парламентарната група на левицата. От управляващата коалиция поискаха промени в правилата за работа, за да не се допусне разпространение на инфекцията в парламента.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00

България днес - 17 юни 2024 г.

В „България днес“ на 17 юни говорим за политическата картина в страната ни през призмата на политическата психология, запознаваме ви с френскоезичните програми на Стопанския факултет на Софийския университет, разказваме и за смисъла и..

публикувано на 17.06.24 в 19:00