Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 251

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов "зелен коридор" за възрастните хора в магазини и аптеки 
От 14 ноември магазините за хранителни стоки променят режима си на работа, като не допускат хора под 65-годишна възраст да пазаруват между 13:30 и 16:30 часа, гласи нова наредба на Министерството на здравеопазването. В посочените часове се допускат само лица на и над посочената възраст. Аптеките ще организират работата си, като не допускат хора под 65 години в часовете между 8:00 и 10:00 сутринта и 13:30-16:30. 

По-рано днес омбудсманът Диана Ковачева поиска отмяна на разпоредбата хора над 65 години да пазаруват само между 8:00 и 10:00 часа сутринта, регламентирана в заповед на здравния министър от 11 ноември 2020 г. Повод за препоръката станаха жалби на граждани, в които се твърди, че ранните сутрешни часове са неподходящо време за пазаруване на възрастни и трудноподвижни хора през зимния период. 

47% от родителите искат присъствено обучение
Почти половината от родителите – 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много привърженици на присъственото обучение има сред родителите от селата и малките градове, където повече от половината от тях са избрали именно тази опция. Още информация – ТУК.

38,42% новозаразени при направени 8885 PCR теста
3414 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 8885 PCR теста, показва Eдинният информационен портал. За втори ден броят на новозаразените е под 4 хиляди. Починалите с коронавирус за последното денонощие са 72, като общият им брой достига 1970. Оздравелите за денонощието са 873, а от началото на пандемията са излекувани 27 587 пациенти.  Хоспитализираните с коронавирус са 4768, от които 284 души в интензивни отделения. Новозаразените медицински служители са 160.

Информационно обслужване е в готовност да въведе електронно направление за PCR-тестове
"В постоянна връзка сме с всички производители на медицински софтуер, които трябва да внедрят новата система при общопрактикуващите лекари и лаборатории. Ние ги подпомагаме денонощно", каза за БНР Ивайло Филипов, изпълнителен директор на компанията. Той уточни:"В момента, в който се подпише националният рамков договор между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, и се уточни, че могат да се издават електронни направления, ние сме готови да пуснем системата".

Трансплантирани пациенти протестираха срещу липсата на адекватна грижа
Трансформирането на столичните клиники по нефрология в Александровската болница и тази по пулмология във ВМА в Covid отделения предизвика вълна от недоволство както сред пациенти, така и сред лекари. Потърпевшите се събраха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Според тях, българското здравеопазване абдикира от грижата към хроничните пациенти в България, а хроничните пациенти стават заложник на пандемията. Протестиращите са на мнение, че сред най-ощетените са трансплантираните, онкологичните и ревматичните пациенти, които нямат достъп до адекватно лечение.

Противопоставянето на трансплантирани пациенти и Covid болни е цинизъм
Това заяви пред БНР Георги Пеев. Той е с трансплантирани сърце и бъбрек и дойде от Хасково, за да се включи в протеста. По думите мупротестът не е срещу това да има ново Covid отделение, а против неизвестността: „В момента са ни дали две стаи с 8 легла. 650 трансплантирани на 8 легла, а къде ще се преглеждаме и редът, по който ще става това, също не е ясен“, обясни Пеев.

Ще се увеличи средномесечният доход за получаване на целева помощ от родители
Министерството на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на средномесечния доход, който се изисква за получаване на месечна целева помощ за работещи родители, които са принудени да останат вкъщи, за да се грижат за своите заболели или поставени под карантина деца. Едно от предложенията е „повишаване на средномесечния доход на член от семейството на 150% от минималната работна заплата – 610 лв. Ние ще предложим този средномесечен доход да бъде 915 лв.“, каза социалният министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

Българи разработват два типа ваксина срещу Covid-19
Учените, с ръководител Андрей Чорбанов от департамента „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, правят разработките, съвместно с института „Пастьор“. Те работят върху две форми на ваксина – инжекционна и инхалационна и до края на годината ще разполагат с прототипите им. Тогава вероятно ще могат да започнат изпитанията, които са дълъг процес.

Управляващите внесоха законопроект, които отменят задължителното лечение на Covid-19 в болница
Новият законопроект на ГЕРБ премахва текстовете от Закона за здравето, които регламентират болнично лечение на заразените с коронавирус, информира „Дневник“. Промените са внесени днес следобед от председателя на здравната комисия в парламента и шеф на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. Мотивът ѝ е „прецизиране на разпоредби, по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение"

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00