Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 253

| обновено на 15.11.20 в 17:24
Снимка: БТА

Училищата бяха нарочени за разпространител на Covid-19, смята образователният министър
„Не можем да си позволим да затворим училищата за месеци”, каза за БНР образователният министър Красимир Вълчев. Според него учебните заведения са били нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна на епидемията е съвпаднала с отварянето им. Заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна, каза още министърът и добави, че диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение. По думите му, над 1250 училища не са се сблъсквали с коронавируса, а с решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента се обучават в електронна среда.

Не достигат парите за Covid пациентите, твърди болничен директор
Клиничната пътека за Covid-19 не е достатъчно финансирана, твърди пред БНР д-р Христо Мазнейков, управител на частната болница „Св. София”. Той подкрепя думите си с факта, че докато един пациент струва 1400 лв., отпусканите за него пари са 1200 лв. Лекарят пръв лансира идеята да бъдат обособени отделни Covid болници. "Вместо в 20 болници да се сложат по 20 легла, да концентрираме пациентите в една болница за 400 болни - там ще бъде събрана и нужната апаратура, целият ресурс", предлага той. Според д-р Христо Мазнейков не са необходими по-сериозни мерки срещу коронавируса и затваряне на държавата.

38,7% от направените у нас PCR тестове са положителни за Covid-19
2498 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. От направените 6450 PCR тестове 38,7% са се оказали положителни. Най-много новозаразени отново има в София - 811, следвана от Пловдив с 269 и Варна със 172. Расте броят на настанените в болница пациенти - 5166, от които 295 в интензивни отделения. Починали са 36 души, а 536 са излекуваните. 68 медици са се заразили с коронавирус и броят им от началото на епидемията достига 3826.

Лекарства без рецепта да се продават и в хранителните вериги, предлага БЛС
Българският лекарски съюз призова в най-кратки срокове да бъдат разкрити денонощни аптеки като необходима мярка за борба с епидемията от коронавирус. В момента те са едва 1% от действащите в цялата страна, въпреки че страната ни е една от първите по брой на аптеки на глава от населението. Организацията предлага също медикаментите без лекарско предписание да се продават в хранителните вериги и в денонощните магазини. В началните стадии на болестта при 90% от случаите не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта, обосновават предложението си от БЛС.

24 лв. помощ на ден за работещите в затворени сектори заради коронавируса
Готов е правителственият проект, предвиждащ работници в неплатен отпуск да получават всекидневни помощи. Компенсациите ще важат за сектори, в които временно са въведени ограничения в дейността заради Covid-19. Работниците ще имат правото да се възползват от тях не повече от два месеца. При осемчасов работен ден помощта ще бъде 24 лв. дневно, а при непълно време ще се определя според часовете, залегнали в трудовия договор. Първоначалните намерения на правителството бяха с компенсацията от 24 лв. да се помогне на близо 50 хил. души от спомагателни дейности в образованието, туроператори и заведения.

В аптеките липсват само някои лекарства, според Веселин Марешки
Няма недостиг на голям брой медикаменти в аптечната система, заяви за БНР депутатът Веселин Марешки. По думите му, на пазара липсват само определени лекарства. В качеството си на крупен бизнесмен във фармацията той заяви, чебраншът е реагирал бързо, за да навакса появилите се липси на медикаменти. По повод на мерките за овладяването на епидемията Веселин Марешки каза, че т.нар. зелени коридори, в които правото да пазаруват в хранителните магазини и в аптеките имат само възрастните хора, не са работещи. Той каза още, че не трябва да се позволява държавата да се затваря, тъй като се нанася голяма вреда на бизнеса.

Ще се ваксинираме срещу коронавирус най-рано през март
Първите партиди на ваксината на „Пфайзер” най-вероятно ще пристигнат у нас през декември, съобщи за Нова тв д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб в американското здравно министерство. Заради „технологични предизвикателства” лекарят очаква този процес да отнеме до три месеца. „Реалистичният срок, в който ваксината ще достигне до голям брой потребители, е краят на март”, подчерта той. Д-р Румен Хичев препоръча на хората да се ваксинират. „Над 90% е чудесен процент на успеваемост и ако се приложи масово, би трябвало да се реши проблема с пандемията”, каза още специалистът.

Трима лекари от ПГ на БСП ще лекуват Covid пациенти в провинцията
Депутатите лекари от „БСП за България” ще помагат в лечението на заразени с коронавирус пациенти в болниците в Шумен и Свищов. „След като разбрахме, че в болницата в Свищов няма нито един лекар в ковидотделението, решихме да помогнем", написа във фейсбук профила си лидерът на БСП Корнелия Нинова. За болниците утре заминават проф. Георги Михайлов, д-р Илиян Тимчев и д-р Десислав Тасков.

Хората масово се „самолекуват” с антибиотици
„Притеснително е, че голяма част от хората продължават да не вярват в наличието на коронавирусна инфекция”, заяви в Шумен здравният министър Костадин Ангелов след посещение в местната болница. Второто притеснително нещо, според него е, че хората масово пият антибиотици и се самолекуват без да има нужда. „Дългосрочните последици ще бъдат изключително сериозни, защото ще създадем мултирезистентни щамове, които по никакъв начин няма да можем да контролираме”, подчерта Костадин Ангелов.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за Covid-19 и мерките в България ще откриете на още девет езика в чуждоезиковите страници на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00