Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 256

Снимка: архив

Има свръхупотреба на антибиотици заради Covid-19 
През последните дни заради пандемията с коронавирус се наблюдава свръх употреба на антибиотици и опасно самолекуване с тях, алармира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Основен проблем в болниците е лечението с най-евтините антибиотици, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и подчерта, че това води до поява на резистентност сред пациентите. Днес беше поставено началото на Световната седмица срещу антимикробната резистентност.  

Отново работи безплатна линия за консултации на пациенти с хронични заболявания 
Линията е създадена от Националната пациентска организация и дава възможност за консултация със специалисти. Всеки работен ден от 9 до 18 часа лекари от Covid сектори, ендокринолози, онколози, кардиолози и психолози ще консултират пациентите по различни въпроси, свързани с контрола на хроничните им заболявания. При симптоми на Covid-19 обаждащите се ще получават и информация за стъпките, които трябва да се предприемат за получаване на адекватно лечение. Телефонът е 0800 14 515.

Почти 42% от PCR тестовете за последното денонощие са положителни
4828 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България, установени за последното денонощие. Това са 41,6 % от направените 11 611 PCR теста. Най-много са новозаразените в София – 1301, следват Пловдив – с 525, и Варна – с 490 случая, показват данните на Единния информационен портал. 5463 от инфектираните с вируса са лекуват в болница, 303-ма са настанени в интензивни отделения. Излекуваните от Covid-19 за последното денонощие са 1219, починалите са 131. От началото на пандемията в България Covid-19 е констатиран при 4193 медицински служители, 182 от случаите са от последното денонощие. 

Как да се запишем за антигенен тест в столицата?
От тази седмица вече има възможност за онлайн записване за бърз антигенен тест и преглед в ДКЦ-ата в София. То става чрез здравния портал. Остава и възможността за записване на телефоните на регистратурата на лечебното заведение. Час може да запише и личният лекар на болния. Обслужват се и пациенти без предварително записване. Тестовете са безплатни, ако са назначени с направление от личния лекар. Резултатите се получават чрез здравния портал или през сайта на лечебното заведение, информира БНТ.

Covid извади на показ истината за здравната система
„Паднаха всички маски. Ние видяхме истинските лица на хората и истинските възможности на системата. Те не са никак добри“, констатира министърът на здравеопазването Костдин Ангелов.Проблемите в системата са резултат от липсата на реформи. В условията на пандемия обаче не е моментът за резки движения, каза министър Ангелов в интервю за БНТ. Той посочи, че България има достатъчно болнични легла, но проблем е недостигът на лекари и медицински сестри, които от години масово търсят работа извън страната. С цел повишаване интереса към работа в България на медицинските лица, от 1 януари ще бъдат вдигнати възнагражденията: на лекарите – с 600 лв., на сестрите – с  360 лв., и на санитарите – със 120 лв. 

80 млн. лв. допълнително в подкрепа на здравната система 
Част от парите, осигурени от правителството, са за изплащане на допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал, както и за осигуряване на безопасни условия на труд и подобряване на работната среда. „80 млн. лева допълнително за ОП „Развитие на човешките ресурси“ – финансирането се осигурява от новия инструмент React.EU.“ – обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

40% от учениците са минали на онлайн обучение
На днешното правителствено заседание министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че се обсъжда въвеждането на задължително носене на маски в час от ученици от 5 до 12 клас, които не са минали на онлайн обучение. По повод дистанционното обучение премиерът Бойко Борисов заяви, че застояването на децата у дома носи негативи и защити локалния подход при вземането на решения за учене в електронна среда. 

Към момента 40% от учениците са преминали към дистанционно обучение по решение на областни и общински щабове, информира репортерът на БНР Цветелина Стоянова. 

Обсъжда се продажба на лекарства без рецепта в магазините 
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Фармацевтичния съюз обсъждат допълнителни възможности в аптечния сектор. Водят се разговори и за разкриване на денонощни аптеки в цялата страната, както и за продажбата на лекарства без рецепта в магазините. Няма да се променят т.нар. „зелени коридори“ за пазаруване за възрастните хора, обяви по-рано пред БНТ министър Костадин Ангелов.  

361 положителни теста са регистрирани в осемте Covid зони на софийски ДКЦ-та 
361 положителни теста за коронавирус са регистрирани от миналата седмица досега в 8-те диагностично-консултативни центрове в София където има Covid зони, отчете Столичната община. Положителните резултати са при направени не PCR, а бързи тестове, които са безплатни за пациенти с направление. До края на седмицата ще отворят още три Covid зони в 14-а, 24-та и 25-а поликлиника.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00