Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 281

Снимка: БТА

В България няма готовност за производство на българска ваксина
Отпуснатите от правителството 11 млн. евро на държавното дружество "Бул Био" са за откриване на нова линия за производство на БЦЖ, а не за ваксини срещу Covid-19. Пред БНР директорът на фирмата д-р Румен Кофинов поясни, че "Бул Био" няма възможност да произвежда ваксина срещу новия вирус. Д-р Кофинов добави, че технологията, по която се произвежда ваксината срещу Covid-19 е известна от 10 години. Това, което учените са направили е подмяна на една информационна РНК с друга. По думите на д-р Кофинов, трябва да се ваксинира критична маса от хора, за да се изкорени заболяването, но след консултация с личния лекар.

Имунизацията в България ще започне най-рано след два месеца
Изискванията за безопасност при ваксините са много по-големи отколкото при лекарствата. Въпреки това, все още в световен мащаб има много малко информация за ваксината срещу Covid-19. Коментирайки новите свръх модерни ваксини, пред БНР, доц. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница “Св. София”,  посочи, че масовата ваксинация в България вероятно ще започне най-рано след два месеца. Според доц. Велизарова, първата група за ваксинация трябва да са медици и учители, за да тръгнат учениците на училище. "След тях веднага трябва да са хората над 65 години", добави лекарката.

Спада процентът на заразените с Covid-19 в България
За последните 24 часа, в България са регистрирани 1287 нови случаи на Covid-19,  като 71 са при медицински служители. От направените 4407 PCR тестове, 29,2% положителни . В интензивни отделения са 595 пациенти, от общо 7224  хоспитализирани. Излекуваните за последното денонощие са 2235, а 64 пациенти с Covid-19 са починали.
Най-много са новорегистрираните случаи в София - 289, Варна - 137 и Пловдив - 102.

Православната ни църква се готви за по-различни празници
Заради епидемията от Covid-19, българите се готвят да посрещнат Рождество Христово в по-различна обстановка. Храмовете се дезинфекцират и в тях може да се влиза само с маски. От ефира на БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний предупреди, че епидемията не трябва да се подценява и призова да се спазват строго всички противоепидемични мерки. Митрополитът посочи, че храмовете "ще бъдат отворени за служение и това е правилно решение на правителството". По дмите му, празниците около Великден са показали, че "БПЦ и миряните са дисциплинирани и с отговорно съзнание за дълг към ближия и към Бога."

В писмата си до Дядо Коледа българските деца си пожелават здраве
Приключи конкурсът„Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. на „Български пощи“, който се проведе за 25-а поредна година. В него се вкключиха над 6000 деца, но предимно от София, заради ограничителните мерки.  В предходни години, децата в малките населени места са ходели организирано до пощенските станции, за да изпратят писмата с желанията си за подаръци. Сега, заради пандемията от Covid-19, в голяма част от писмата си, децата си пожелават да бъдат здрави, вместо да искат подаръци, отчитат организаторите на конкрса.

Полицейски екипи следят за противоепидемичните мерки в София
Около Коледния базар в столичната Градска градина бяха изпратени два екипа на „Жандармерията“ заради струпване на хора.
Единият от екипите бил зает и с регулиране на движението в района, тъй като по околните улици имало задръстване от автомобили.
Пресцентърът на Вътрешното министерство потвърди пред „Хоризонт“, че действията на полицията са свързани с контрола върху спазването на противоепидемичните мерки.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила : Дaрина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00