Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 293

Снимка: БТА

България е в очакване на първите ваксини срещу Covid-19
От 27.12.2020 г. стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 на територията на цялата страна. Това потвърдиха днес в съобщение до медиите от Министерството на здравеопазването. Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите ще се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции и от специално създадени за целта имунизационни мобилни екипи. Подчертава се отново, че имунизацията е препоръчителна, ще бъде безплатна и ще се поставя по желание.
Пристигането на първата, макар и символична, партида се очаква в късните часове на днешния или ранните часове на утрешния ден.

Фолклорен ансамбъл изненада лекарите от болница "Пирогов" навръх Коледа 
Известният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" организира специална изненада за Рождество Христово в най-голямата болница за спешна помощ в България - "Пирогов", предаде БНТ. С импровизиран концерт в двора на болницата той създаде празнично настроение на медиците на първа линия - героите на тази година, които са на работа в дните на Коледа и Нова година. От ансамбъла планират и благотворителен концерт за лекарите на първа линия. 

Рождественска молитва за справяне с пандемията от Covid-19
В катедралния храм "Св. Александър Невски" Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната служба  по повод празника Рождество Христово. Той поздрави християните с думите: "В дните и месеците на нови и тежки изпитания, които заедно с целия свят и цялото човечество споделяме и ние, отново сме застигнати от единствените по рода си радост и надежда, изгрели днес с Рождеството ".
По време на богослужението беше прочетена и молитва за справяне с пандемията от коронавируса.

772 са новите случаи на Covid-19 
772 са новите случаи на коронавирус, регистрирани в България за последното денонощие. Това са 21% от направените 3669 теста. От тях PCR тестовете са 2407 (627 положителни), а антигенните - 1262 (145 положителни). 139 са установените новите случаи, установени в София, следват Варна - със 72, и Бургас - с 57. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. 
В болница се намират 5671 инфектирани с коронавируса, 521 от тях са в интензивни отделения. 1215 са излекуваните за последното денонощие, починали са 45 души.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Миглена Иванова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00