Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 294

Костадин Ангелов
Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването ще бъде първият ваксиниран в България

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов потвърди, че ще бъде първият ваксиниран срещу Covid-19  у нас. Той посочи още, че ваксините са придружени с всички необходими информационни материали. Част от първите 9750 дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, които пристигнаха днес сутринта вече потеглиха по посока Пловдив и Бургас. Министър Ангелов поясни, че в зависимост от жителите ще бъдат разпределени около 4500 дози от ваксините за различните шест региона.  Утре започва имунизацията в София, Пловдив и Бургас, едновременно.

Увеличават се медиците, които ще си поставят ваксина срещу Covid-19

Сред медицинските работници, желаещите да се ваксинират срещу Covid-19 са вече 45 000. Това съобщи председателят на ваксинационния щаб д-р Красимир Гигов, който заедно със здравния министър Костадин Ангелов прие първата доставка в България на новите ваксини срещу вируса. Предстои разпределянето по областните градове Варна, София, Пловдив, и Бургас. Освен медиците, има заявки и от други структури  като хранителната промишленост, Съюза на артистите, адвокати и нотариуси.

Заразените с Covid-19 в България са 257

Новите случаи на Covid-19 в България са 257. От направените  2072 тестове (1060  PCR  и 1012 - антигенни)12,4 % са положителни. Чрез PCR са установени 153 положителни проби, а чрез антигенни тестове -104. Това показват данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Общо 5580 пациенти с Covid-19 са болница, от които 512 са на интензивно лечение. Изписаните от Covid- отделения са 1186 души, а 50 пациенти са починали.

Електронна система ще издава документ на ваксинираните

Възможно в бъдеще ЕС да иска документ за ваксиниране. Според премиера Бойко Борисов, който се позова на регламентите в ЕС, това може да бъде наложено като изискване в рамките на Евросъюза, също както задължителните PCR тестове. По време на излъчвана във фейсбук проверка в пловдивската здравна инспекция Борисов посочи още, че сегашната ваксинация ще е тест за начина, по който тя ще се провежда и догодина. От своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов поясни, че в случай на необходимост, електронна система ще издава документ на ваксинираните.

За работещите на първа линия срещу пандемията отпускат над 40 млн евро месечно

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов информира, че правителството отпуска над 41 млн. евро месечно в подкрепа на работещите на първа линия във времето на пандемия. Костадин Ангелов съобщи също, че до този момент правителството е отпуснало общо 90 млн. евро за закупуването на ваксини срещу Covid-19, подготвят се и допълнителни 25 млн. евро.

Родилните домове в България отчитат повишена раждаемост

Родилните домове в България отчитат Бум на бебета през декември - 9 месеца след обявяването на епидемията, съобщи БНТ. За много семейства пандемията имаше и положителна страна като успя да сплоти семействата. Според лекарате затварянето през март е било само репетиция, а истинският бейби бум ще е в началото на лятото.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила : Д.Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00