Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 301

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Родители се противопоставят на връщането на децата в училище
Организациите „Science in the Crisis“ и „Родители за безопасно образование“ се противопоставиха на решението на образователното министерство да върне в понеделник децата до 4-и клас в училищата и в детските градини. “Подобно решение в условията на епидемичната обстановка излага на огромен риск живота и здравето на голяма част от гражданите”, написаха те в отворено писмо до здравния и образователния министър. Според двете организации не е вярно, че децата нямат основен принос за разпространението на Covid-19 и че отварянето на училищата не представлява опасност. Тези твърдения лесно могат да бъдат оборени чрез натрупаната до момента информация, пише още в писмото.

Повече излекувани и по-малко заразени с Covid-19
274 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените общо 2447 тестове – 1831 с PCR и 616 с антигенни, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 11% от изследваните са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 76, във Варна – 44 и в Бургас – 35. Излекуваните са 816 души, починали са 28, а в болница се лекуват 4747 пациенти – от тях 462 в интензивни отделения. Осем медици са се заразили с Covid-19 през последните 24 часа и с тях общият им брой става 8919. Активните случаи са 74 593. Положителните случаи от началото на епидемията вече наброяват 202 540. До момента са се ваксинирали 4739 души.

Преболедувалите коронавирус също трябва да се ваксинират
Хората, които са прекарали коронавирус, са образували антитела, но те не са на достатъчно високо ниво, каза за Нова тв д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Това е причината оздравелите също да се нуждаят от ваксина. Лекарят изрази надежда имунизацията срещу Covid-19 да даде отговорите, ”които да задоволяват всички нас”. По думите му, най-приятният е, че ще успеем да ликвидираме коронавируса в световен мащаб, ако минимум 70% от хората се ваксинират. Д-р Николай Брънзалов посъветва пациентите с алергични реакции да направят “медикаментозен чадър” няколко дни преди и след поставянето на ваксината, а при по-тежки алергии да се консултират с лекар.

Ковидкризата прати 380 хил. служители на борсата
380 хил. души са останали без работа през последните единайсет месеца, според данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта, които проследяват как ковидкризата се отразява на пазара на труда. За същия период препитание са намерили 235 хил. души. Междувременно през последната седмица на м.г. са регистрирани двойно повече безработни от започналите работа – съответно 3400 и 1700 души. Оказва се, че най-много наскоро останали без работа хора има в големите градове.

Над 25 хиляди одобрени кредити за хората без работа
През м.г. Българската банка за развитие е одобрила над 25 хил. кредити на стойност 105 млн. лв. в подкрепа на хората, останали без работа заради коронакризата. Само за последните две седмици броят на потвърдените нови кредити по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити приближава 5 млн. лв. Средният размер на одобрените заеми е малко под 4200 лв.

250 хил. работещи са се възползвали от мярката 60/40
По мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса и на работещите до момента са изплатени 629 млн. лв., стана ясно на последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така 250 хил. служители в 11 хил. предприятия са успели да запазят работата си по време на кризата от коронавирус. КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал предлагат промени в Кодекса на труда, които да регламентират механизмите за подкрепа при т.нар. принудителен престой (когато фирмите спират работа по заповед на държавен орган). Проектът им предвижда в подобна ситуация държавата да плаща компенсация от 75% от заплатата на работниците.

Микро- и малки фирми ще получат безвъзмездна помощ
В първите седмици на Новата година Министерството на икономиката ще доразплати безвъзмездна финансова помощ в подкрепа 3300 микро- и малки фирми, засегнати от кризата. Техните проектни предложения бяха преразгледани, след като по процедурата, предвидена за тях, останаха неусвоени средства в размер на около 21,5 млн. лв. 

Специализанти спасиха болница от затваряне
Белодробната болница във Велико Търново, в която се лекуват и Covid пациенти, имаше опасност да спре работа след Нова година заради болни медици и лекари, подали предизвестия за напускане. Критичната ситуация засега е овладяна благодарение на специализанти, даващи дежурства заедно с двамата останали лекари. “Ситуацията в момента е една идея по-добре благодарение на няколко колеги специализанти от частната кардиология и един колега от онкологията”, коментира управителят на болницата д-р Стела Денчева. По думите й, засега няма кандидати за работа в лечебното заведение на мястото на напусналите.

15 хиляди възрастни хора скоро ще бъдат ваксинирани
Започва подготовката за втория етап от имунизацията срещу коронавирус, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на първото за годината заседание на Министерския съвет. Предвижда се да бъдат поставени ваксини на 15 хил. души в домовете за стари хора и на около 11 хил. души персонал.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00