Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 305

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мерките срещу Covid-19 не спряха леденото хоро в Калофер
Традиционното калоферско мъжко хоро за Богоявление, в р. Тунджа, се проведе, въпреки противоепидемичните мерки. Рано сутринта, предвождани от гайдар и тъпанджия, мъже в народни носии направиха шествие до реката.„Празникът е нещо като реликва за града. Дай Боже да е за здраве!“, отбеляза кметът Румен Стоянов и заяви, че поема отговорността да бъде глобяван“. Той също е традиционен участник в ритуала, но през 2021 г., заради служебния си пост е отказал да се хване на леденото хоро. Кметът допълни, че не може да попречи на калоферци да спазят ритуала и посочи, че дори режимът преди 1989 г. не е успял да прекъсне традицията.Заради "мъжкото хоро" с неспазване на противоепидемичните мерки в Калофер на кмета Румен Стоянов е наложена глоба от 1000 лева.

Новозаразените с Covid-19 в България са 11%
За последното денонощие в страната ни са направени 11 456 теста. От взетите проби, 1310 са положителни, което е 11% от тестуваните. Общо 4286 пациенти с Covid-19 са в болница, от които 393 - в интензивни отделения. Излекувани са 2142 души, а 67 пациенти са починали. За последното денонощие са ваксинирани 709 души.

Страните отИзточното партньорство“ трябва да бъдат подпомогнати с ваксини
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заедно с колегите й от още 12 страни в ЕС, призоваха Еврокомисията да подпомогне с ваксини и държавите от Източното партньорство. Както страните от Западните Балкани, Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна също трябва да получат ваксини, съобщи МВнР. В писмото до Брюксел се казва, че границите на общността няма да бъдат защитени, ако не се разшири подкрепата към страните съседи.  Убедени сме, че усилията ни ще бъдат оценени от правителствата и от гражданите в страните от Източното партньорство и ще увеличат видимостта на геополитическите усилия на ЕС, се посочва в документа.

До края на януари ще е известна датата на изборите
При освещаването на бойните знамена за Богоявление, президентът Румен Радев посочи, че премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България, преди да говори за изборите. За Радев, който се очаква да насрочи с указ изборите до края на януари, 28 март е възможно най-ранната дата за вота. По думите на президента, целта наконсултациите, които той започна вчера, не е датата, а начинът за провеждане. "За разлика от премиера, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и правото на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания и как ще бъдат одитирани машините за вота", каза още Радев. Президентът подчерта, че датата на изборите е негово задължение, но организацията и провеждането на вота е задължение на правителството. Още по темата - ТУК.

Пандемията намали броя на пътнотранспортните произшествия
През първото полугодие на изтеклата 2020 г., пътнотранспортните произшествия са с 24% по-малко, спрямо същия период за последните 5 години - от 2015-та до 2019-та. Според приетия от правителството Обобщен доклад за пътнотранспортната обстановка и безопасността на движението, броят на загиналите по пътищата на България в началото на пандемията (януари - юни 2020 г.) е намалял с близо 40%, а ранените са с една четвърт по-малко.

Covid-19 спъна развитието на 20% от малките предприятия
Над 20% от малките и средните предприятия в страната се затрудняват да възстановят производството си в условията на Covid кризата. Те разполагат с инфраструктура и персонал, но нямат оборотен капитал. С необслужвани банкови кредити са повече от 75% от малките и средни предприятия и само около 15% от тях са намерили нови възможности за развитие в кризата. Данните са от проучване на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Фирмите, свързани с онлайн услугите, търговията на дребно, куриерските доставки и дигитализацията преминават успешно през пандемията, но тези, в областта на традиционните сектори, търпят тежки последствия и дори не разполагат със стратегия за ограничаване на щетите, каза пред БНР председателят на сдружението Елеонора Негулова.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 7 юни 2024 г.

В "България днес"  на 7 юни, в навечерието на изборите „2 в 1“, проверяваме готовността на българите зад граница за вота с наши сънародници от САЩ, Гърция, Франция и Нидерландия. Както всеки петък, подготвили сме и хроника на събитията с..

публикувано на 07.06.24 в 19:00

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00

България днес - 5 юни 2024 г.

България е в очакване на изборната неделя! Освен актуална информация за предстоящия вот за Народно събрание и избор на евродепутати, в „България днес“ на 5 юни ще чуете още полезна информация за транзитната Виза тип С. Предстоят ни и две..

публикувано на 05.06.24 в 19:00