Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 311

Снимка: ВМА

Под 8% са новите положителни проби за Coviid-19 

620 са новите случаи на коронавирус в България при направени 7804 теста. Това означава, че положителни са 7,94 % от пробите. Най-много новорегистрирани с Covid-19 са в София - 110, Благоевград - 48, и Пловдив - 47. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

26 са новозаразените с коронавирус медицински служители за денонощие. 

В болница се лекуват 4046 пациенти с Covid-19, в интензивни отделения са 375 от тях.

Излекувани от коронавируса за последните 24 часа са 2583 души, 106 са починали. До момента починали с Covid-19 са общо 8232 души.

Общият брой на ваксинираните е 14 161. Активните случаи са 63 057.

Разрешиха присъствените учебни практики

Разрешават се присъствените практики на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат дистанционно. Останалите учебни занятия остават онлайн до 31 януари, предаде БТА. Образователният министър Красимир Вълчев поиска всички ученици да се върнат в клас. На работно съвещание с премиера Бойко Борисов здравният министър Костадин Ангелов каза, че сегашните мерки трябва да останат до края на януари. Той отчете, че епидемичната ситуация продължава да се подобрява. По заболеваемост с Covid-19 в ЕС България е на 26-о място, а в Европа на 31-о място и на 7-мо място по смъртност в ЕС. Дневно излекуваните също категорично остават повече от броя на новите случаи.

Още по темата- ТУК.

Ваксинирането на възрастните позволява по-либерални мерки срещу Covid-19

Добрата организация на масовото имунизиране срещу Covid-19 позволява по-либерални мерки. Това мнение изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него ваксинационният план е трябвало да включи първо бърза имунизация на хората над 60-годишна възраст, които в България са над 2 милиона, а смъртността при тях е най-висока. Това може да стане за два месеца, така че към края на март страната да премахне всички ограничения, смята Кацаров. Според него недоверието към ваксините е свързано с недоверието към правителството.

Математикът Лъчезар Томов: Платото предвещава нарастване на случаите на Covid-19

Не сме поставили бързата имунизация като приоритет, за да се отворят икономиката и обществото.Обществото ни не е дисциплинирано и това не позволява сериозно отхлабване на мерките - това мнение изрази пред БНР математикът Лъчезар Томов. Той се позова на базовото репродуктивно число, което показва средно колко души заразява един човек в България.„След Нова година това число се повиши и е 0.99, близо единица. В момента поддържаме доста стабилно ниво. Изглежда ни като спад, но в момента имаме плато на случаите. Не е време за разхлабване на мерките, защото имаме повишаване на случаите при децата, а връщането в училище трябва да е съпроводено с много строги мерки“, обясни Томов.

Българите, пътуващи за Австрия трябва да имат електронна регистрация

Във връзка с ограничаване на разпространението на Cocid-19 Австрия въвежда задължителна електронната регистрация преди влизане в страната. Тя се нарича Pre-Travel-Clearance – PTC, а  регистрационният формуляр ще бъде достъпен на немски и английски език www.oesterreich.gv.at.Мярката влиза в сила от 00:00 ч. на 15 януари 2021 г., съобщи Министерството на външните работи на България.Още по темата- ТУК.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00