Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 314

Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Секторите „Здравеопазване“ и „Образование“ възстановяват частично дейността си

Считано от 16 януари, със заповед на здравния министър Костадин Ангелов, част от наложените противоепидемични мерки в сектор „Образование“ се променят. Сектор „Здравеопазване“ възстановява плановия прием и оперативна дейност в лечебните заведения и онкологични центрове, както и провеждането на курсове по оказване на първа долекарска помощ.

Разрешават се присъствени приравнителни изпити при преместване или определяне на срочна оценка на ученик, с повече от 25 % отсъствия по даден предмет, изпити за определяне на годишна оценка за ученик, в самостоятелна или задочна форма на обучение. Разрешават се също така държавни изпити за придобиване на степен на професионална квалификация по теория и практика, индивидуални дейности, в т.ч. писмени или практически изпитвания за текуща оценка, при невъзможност за провеждане в електронна среда, индивидуални практически часове в предприятие или на територията на дадено училище, както и кръгове на олимпиади и състезания, които не могат да бъдат проведени онлайн.

Всички дейности трябва да се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и недопускане на лица с грипоподобни, или други признаци, считани за опасни.

Във висшите училища се разрешава провеждането на практически обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, както и семестриални изпити, които  не могат да се провеждат в електронна среда, държавни изпити и защити на дипломни работи. И при тях условието остава същото – стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Мерките 60/40 и 80/20 са запазили заетостта на над 300 000 българи

В края на 2020 г. безработицата в България е била 6,7%. През декември строгите ограничителни мерки заради пандемията вече са били в сила. Редица бизнеси отново са останали затворени, но безработицата спрямо ноември не е нараснала, сочат данните на Агенцията по заетостта. 6,7% е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020 г. Спрямо декември 2019 г., безработицата нараства с 0,8%. Регистрираните безработни са били 220 292, което на годишна база е увеличение с 25 577 души, предаде БТА.

От май до декември антикризисните мерки срещу последиците от пандемията 60/40 и 80/20 са запазили заетостта на повече от 300 000 души, отчита агенцията.

Предложени са промени, даващи право на глас на карантинираните

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха в Народното събрание проект за промени в Закона за мерките по време на извънредното положение, които дават възможност на хората под карантина или в болница да могат да гласуват. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова поясни, че са дадени правомощия на Централната избирателна комисия да изработи правила, по които тези лица могат да гласуват по реда на Изборния кодекс, позволяващ на хората с увреждания да гласуват с подвижна урна или пък със създаването на специални секции“.

Със законопроекта се дава възможност и на българи, които са в чужбина, с изтекли документи за самоличност, да могат да се легитимират с тях на вота, предаде БНТ.

Рекорден брой излекувани от Covid-19

Новите случаи на коронавирусна инфекция, регистрирани в България за последното денонощие са 535, при направени 7439 теста. От тях 19 са при медицински случители. Положителни са 7,19% от пробите. В болница се лекуват 3631 пациенти с Covid-19, като 343 са в интензивни отделения. Оздравелите са 6728, а 47 болни са починали.

Най-много са новозаразените в София - 132, Бургас - 43 и Пловдив - 40.

Нововаксинираните са 648 души, сред които и 50-те първи с продукта на Moderna. Общият брой на имунизираните срещу коронавирус в страната е 17 686.

България е поръчала ваксини за 6 млн. души

През първите шест месеца на тази година, 2,3 млн. души, или 36% от населението на България, без децата до 16-годишна възраст, могат да бъдат ваксинирани, съобщи Министерството на здравеопазването.

Министерството участва в заявките за всички ваксини, за които ЕК има сключени договори. Това са 5 производители, които ще осигурят по две дози ваксини за 6 милиона души.

През първата половина на годината ще бъдат имунизирани всички заявили желание от рисковите групи, вкл. хората над 65 години. Ще може да започне ваксинирането и на останалите категории от населението, посочва още министерството.

От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за COVID-19

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г., съобщи МВнР. Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език. Тестът трябва да е по метода PCR или по друг надежден начин с поне 97% специфичност и 80% чувствителност за засичането на Covid-19. При пътуване с всички превозни средства ще се изисква документ за отрицателна проба, в противен случай транспортните компании могат да откажат превоза.

Сертификатът за ваксиниране няма да е задължителен за почивка в Гърция

За почивка в Гърция това лято няма да се изисква сертификат за ваксиниране. Преди влизане в страната, туристите ще се изследват на границата с бързи тестове, съобщи кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева. Желаещите да влязат в страната, които не са ваксинирани, ще се тестват на границата с бързи тестове. Тези, които са ваксинирани ще влизат свободно. Правителството в Атина финансира с 25 милиона евро рекламна туристическа кампания, в опит да привлече повече туристи. ​

95% от чуждестранните компании с инвестиции в България са готови да ги разширят

Проучванията на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и партньорски бизнес организации показват, че 95% от чуждите компании, които вече са направили инвестиции в България, са готови да ги разширят. Това е съобщил председателят на палатата Цветан Симеонов, по време на уебинар за развиване на бизнес в България, по инициатива на Световния търговски център Леуварден, Нидерландия, съобщи работодателската организация. Симеонов е акцентирал върху положителните характеристики на българската икономическа среда и е подчертал, че нетолерантността към корупцията в страната нараства и критиките от ЕС срещу този недостатък намаляват.

Посланикът на Нидерландия в София Беа тен Тъшър е подчертала пред 50-те холандски компании, участници в събитието, че бизнес инвестициите от Нидерландия в нашата страна са много успешни. Тя е обърнала специално внимание на селското стопанство и е дала допълнителна информация на фирмите с интерес в тази област.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00