Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 322

Снимка: БНТ

Поискахме съдействие от 120 държави за провеждането на парламентарния вот
Външното ни министерство се е свързало с над 120 държави по повод на предстоящите парламентарни избори на 4 април и възможността българите зад граница да упражнят конституционното си право на вот. „Ще се изправим пред много и неочаквани предизвикателства – всеки ден нещо е различно, защото отделните страни постоянно променят противоепидемичните мерки“, коментира за Нова тв зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той каза още, че в някои европейски страни ще бъдат разкрити повече избирателни секции. Например в Германия ще има допълнителни 39 места за гласуване извън дипломатическите представителства.

Предстои постепенно разхлабване на епидемичните мерки
„Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори – сега ще облекчим тези в „Култура“ и „Спорт“, а след това ще наблюдаваме каква ще бъде тенденцията“, съобщи във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той добави, че ще се следи ситуацията в следващите 14 дни, преди да бъде предприта следващата стъпка. Поне 30% от учителите и непедагогическите служители, както и обитателите на домовете за стари хора са готови да се ваксинират срещу Covdi-19, заяви министърът. По думите му, първата фаза на имунизацията в североизточния район ще приключи до края на месеца, а вторият етап ще започне в началото на февруари. Нужните ваксини са налични във фризерите, увери той. Министърът каза още, че дори да намалеят количествата на пристигащите у нас дози, ще получим необходимите за близо 2 млн. души, което е достатъчно за нашата страна. Проф. Костадин Ангелов потвърди осемте доказани случаи на английския щам у нас.

Отварят залите за извънкласни дейности от февруари
От 4 февруари, когато започва постепенното връщане в клас на по-големите ученици, ще отворят врати залите за извънкласни дейности, съобщи премиерът Бойко Борисов. Ако нещо може да се сложи на везната със здравето, това е образованието, културата, обучението, обоснова се той. Премиерът каза още, че е много тънък балансът с прилагането на противоепидемичните мерки, затова и трябва внимателно да се действа при разхлабването им. „Не може да почнат да умират хора или заразените да станат пак 5-6 хиляди на ден и да се претоварят болниците. Тогава същите хората ще казват защо ги пуснахте, коментира той.

Започва изпитването на епидемичните меркис рещу коронавирус
Разработката на българската ваксина срещу Covid-19 е в много напреднала фаза и до седмица ще започнат изпитванията върху животни, съобщи пред радио Варна доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН. Той обаче подчерта, че българските власти не проявяват интерес и е възможно Франция или Китай да осигурят финансирането за нейното производство. Имунизацията у нас се е забавила – страната ни е на последно място по брой на ваксинираните в Европейския съюз, коментира още доц. Андрей Чорбанов. Той обясни, че всяка държава от ЕС сключва индивидуални договори с производителите на ваксините и ако предложи добра цена, ще получи повече дози. Според имунолога прекаралите коронавирус са изградили по-добър имунитет, отколкото осигуряват ваксините, затова е редно да се замислят дали искат да се имунизират.

Новозаразените с Covid-19 остават 6%
566 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 9786 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 6% от пробите са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София – 119, в Пловдив – 47 и в Пазарджик – 40. Излекуваните са 1248, починали са 58 души, а в болница се намират 2844 пациенти – от тях 284 в интензивни отделения. 19 медици са се заразили с Covid-19 и с тях общият им брой става 9384. През миналия ден са ваксинирани 850 души, от които 67 с препарата на Модерна. Общият брой на имунизираните наброява 26 101.

Връщаме се към нормален живот до 1 г. с помощта на ваксините
Очаква се имунитетът срещу Covid-19, изграден чрез ваксините, да трае до две години, заяви за бТВ д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина. Според него вирусът трудно ще бъде елиминиран, но чрез препарати може да се постави под контрол. Епидемиологът прогнозира, че в рамките на една година ще се върнем към нормалния начин на живот. Що се отнася до ваксините на различните компании, той изтъкна, че ранното имунизиране е по-важно от финото избиране. Различията между трите налични ваксини се надценяват, добави д-р Петър Марков. Специалистът каза още, че ако всички хора носят маски, спазват дистанция, работят от вкъщи по възможност и не посещават заведения, няма да има нужда от въвеждането на локдаун.

Пациентите с онкологични заболявания трябва да се ваксинират
Онкологичноболните също е добре да се имунизират срещу коронавирус, каза за бТВ д-р Желязко Арабаджиев, началник на отделение по медицинска онкология в „Аджъбадем Сити клиник болница Токуда“. Според него е трудно да се каже коя ваксина е препоръчителна, но засега има уклон към наличните две у нас. „Пациентите с онкологични заболявания, особено провеждащите противотуморна терапия, са с отслабен имунитет, затова и за тях по-подходящи са РНК ваксините, тъй като те не въвеждат живи части от вируса“, обясни той. По отношение на хората с автоимунни заболявания имунизацията се препоръчва, когато болните провеждат имунотерапия, защото не се очаква по-ниска ефективност.

Новите щамове на Covid-19 атакуват и преболедувалите
Хората, преболедували коронавируса, не са защитени от зараза с новите му варианти, каза за Нова тв доц. Кирил Карамфилов, началник на отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница. „Има няколко мутирали щамове, които са много по-заразни и смъртността при тях е идентична с тази при класическия вариант“, добави той. Това са щамовете от Великобритания, Южна Африка и Бразилия и те се появяват в страни без строги мерки – „там, където коронавирусът дълго време  е оставен да се разпространява без да се ограничава“. Кардиологът препоръча мерките, каквито ги имаме в момента, да продължат.

От утре влизаме във Франция с отрицателен 
PCR тест
Франция въвежда от утре, 24 януари, изискването за отрицателен PCR тест на влизане в страната. Резултати от изследването, направено не по-късно от 72 часа, ще трябва да представят и българските граждани над 11 години. Мярката не важи за пограничните работници и за пътуващите със сухопътен транспорт (по шосе или с влак). Преди качването в самолета пасажерите ще трябва да показват декларация, че нямат симптоми на Covid-19, че две седмици преди пътуването не са имали контакт със заболял от коронавирус, че ще спазват седемдневна изолация след пристигането си и в края на периода ще им бъде направен PCR тест.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00