Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 324

Снимка: Ани Петрова

Разхлабване на Covid мерките и PCR тестове за влизащи в България
Националният оперативен щаб препоръчва постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България. Това стана ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. В момента, благодарение на приетите мерки, заболеваемостта в страната за последните 14 дни е под 100 на 100 000 души, което ни нарежда сред четирите европейски държави извън червената зона. Проблем обаче е разпространението на новия вариант на Covid-19, който вече е и в България.

Бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас.

От началото на февруари могат да заработят залите за спорт и културните мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Днес предстои министърът на здравеопазването Костадин Ангелов да издаде заповед за задължителен PCR тест за всички граждани, пристигащи в България от трети страни и от ЕС, с което да се ограничи разпространението на новия щам на вируса.

Здравният министър  все още  е непреклонен за отварянето на заведенията
По повод напрежението в ресторантьорския бранш, здравният министър Костадин Ангелов ще се срещне с представители на заведенията у нас. „След като видим, че нивата на заболеваемост и смъртност остават стабилни, тогава ще говорим за разхлабване в други сектори - коментира министърът. - Това, което ме радва е, че във всички разговори от последните седмици няма коментари за закъснели линейки, препълнени болници и изгубени човешки животи. Това е минало, благодарение на усилията на всички", поясни Ангелов.

Празничните дни и грешки в документите са причина за забавените плащания към бизнеса
Обезщетения, в размер на 8,6 млн. лева вече са изплатени за почти 36 000 работещи в затворените браншове. По думите на социалния министър Деница Сачева, всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми към бизнеса и запазването на работната ръка за месеците ноември и декември, до края на този месец. Забавянето на плащанията министър Сачева оправда с изчакването на документи и нотификации от Европейската комисия, както и с празничните дни и голям брой сгрешени документи.

Бизнесът подкрепя разхлабването на противоепидемичните мерки
Бизнесът одобрява постепенното отпускане на ограничителните мерки, взети заради пандемията, каза пред БТА Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата.

Българите се разумни и ако се види, че заболеваемостта нарасне, ще се съгласят с ново затягане на мерките. Сега обаче има спад на новите случаи с Covid-19 и може да се облекчат ограниченията, добави той. Протести срещу ограниченията има не само в България - те са разумен отговор на бранша, каза Симеонов, по повод недоволството на ресторантьорския бизнес, който настоява за отваряне на заведенията от началото на февруари.

Търговци настояват за отваряне на затворените заради Covid-19 обекти  
Собственици на търговски обекти, затворени заради противоепидемичните мерки, настояват да заработят веднага, дори с цената на по-малко работни дни и ограничено работно време. Това заявява Българската ритейл асоциация в писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и икономиката. От противоепидемичните мерки най-засегнати са обектите, намиращи се в моловете.

„Подкрепата на държавата по програмите за подпомагане на малки и средни предприятия, „Запази ме“ или 10% от намаленият оборот, са или крайно ненавременни, за да спасят едни, или крайно недостатъчни, за да помогнат на други, или не достигат изобщо до трети“, се посочва още в писмото.

Норвегия прие спешни промени в режима на влизане в страната
От 25 януари 2021 г. пътуващите за Норвегия трябва да представят негативен PCR тест при влизане в страната. Той следва да бъде направен не по-рано от 24 часа преди отпътуването, а не както досега  - до 72 часа. За пътуващите със самолет с прекачване на транзитно летище, този срок ще се отчита 24 часа, преди отпътуването с първия полет, съобщи българското Министерство на външните работи. Изискването не важи за граждани на Норвегия, чужденци със статут на постоянно пребиваващи в страната, често пътуващите по работа от Швеция и Финландия и транзитно преминаващите пътници. Изключението важи и за онези, които докажат с медицинско, че са преболедували Covid-19 през последните шест месеца.

Израел затвори за пътници летище „Бен Гурион“
Израел затвори за пътници летище „Бен Гурион“, считано от 00.00 часа на 25.01.2021 г. /понеделник/ до 31.01.2021 г. /неделя/. Посолството ни в Тел Авив информира, че пътуващите ще бъдат възпрепятствани да пристигат или напускат страната, освен в случаите, одобрени от специална комисия.

Българското МВнР предупреждава, че консулската ни служба в Израел работи с граждани само с предварително записан час и при спазване на изискванията за носене на маска, дистанция и санитарен контрол.

Всички български и чужди граждани могат да се свържат с посолството ни в Тел Авив на следните телефони: +97236961372 /9.30- 14.00/ и +97237292155 /14.00-16.30/.

Нова пратка ваксини пристигна в България
Над 14 хиляди дози ваксини на Pfizer бяха доставени в България. Други 83 хиляди от същия производител се очакват през февруари, а през март - 104 хиляди, като последното все още не е уточнено окончателно. В края на седмицата се очакват и 3600 дози на Moderna. Ако Европейската комисия даде разрешение за ваксината на AstraZeneca, през февруари ще очакваме пратка и от нея. Възможно е да има и четвърта разрешена ваксина, с която процесът на ваксиниране да се ускори.

Мерките срещу Covid-19 блокираха сезонния грип
Досега няма доказани грипни вируси, което според проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести, е необичайно. Пред bTV тя коментира, че обикновено в този период на годината започва грипната епидемия, но в момента циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска. По думите на проф. Корсун това се дължи на противоепидемичните мерки. Явно те оказват ефект и върху разпространението на грипните вируси.

10% са положителните проби за Covid-19
Новите случаи на Covid-19 в България са 121, при направени 1207 теста през последното денонощие. Положителните проби са 10%. Най-много са новозаразените в София – 35. В болници се лекуват 2874 пациенти, от тях 283 са в интензивни отделения. Починали са 9 души, а 180 са излекувани. Общият брой на ваксинираните в България е 26 143.

Съставил : Йоан Колев

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на 
уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 май 2024 г.

В „България днес“ на 30 май разговаряме с историка Петър Стоянович за фигурата на цар Фердинанд в българската история ден след като тленните останки на българския монарх бяха пренесени в България. Представяме ви проф. Рикардо Пикио, италиански славист и..

публикувано на 30.05.24 в 19:00

България днес - 29 май 2024 г.

На 29 май говорим за история, като своеобразен вододел е Освобождението на България. В София се състоя поклонение пред тленните останки на Цар Фердинанд, по чието желание те ще намерят вечен покой в България – закъсняло или не е това..

публикувано на 29.05.24 в 19:00

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00