Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 331

| обновено на 01.02.21 в 19:27
Снимка: БГНЕС

Пристигна нова пратка с ваксини срещу Covid-19

Новата доставка, която пристигна на летище София, съдържа 17 000 ваксини на "Пфайзер/Бионтех", предаде БТА. През този месец трябва 

да бъдат доставени и 260 хиляди дози от ваксината на „АстраЗенека“. По думите на председателя на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, в скоро време трябва да бъде изпратена и продуктовата информация за одобрената от Европейската агенция за лекарствата ваксина на „АстраЗенека“, заедно с кратката характеристика. За руската ваксина Кирилов коментира, че продължават научните консултации в ЕС. 

Очаква се забавяне на доставката на ваксините на „Модерна“. Вместо 8000 дози, в началото на февруари ще пристигнат 6000. Забавянето ще бъде наваксано до края на месеца. 

Електронният регистър на ваксинираните ще е готов до края на февруари

До края на месеца ще бъде готов електронният регистър, в който ще бъдат вписвани желаещите да се ваксинират български граждани. По думите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов целта на проекта е да улесни логистиката при ваксинирането. В електронния регистър гражданите, желаещи да се ваксинират, ще могат да избират, дали да се ваксинират от личния си лекар или в лечебно заведение.  

Моловете отвориха врати, заведенията за хранене и развлечения остават затворени до края на месеца

В първите часове след отварянето, столичните молове посрещнаха сравнително малко посетители, показа проверка на БНР-"Хоризонт". На всеки час се извършва дезинфекция, а в някои от моловете вече работят и системи за пречистване на въздуха. Във всички магазини има и поставени дезинфектанти. Търговските обекти работят с намалено работно време, спазват се и мерките за безопасност. Много от магазините в тях са фалирали по време на локдауна, а сред персонала на други има напуснали или съкратени. За да привлекат клиенти, собствениците предвиждат големи намаления на есенно-зимните колекции. 

Заведенията за хранене и развлечение остават затворени до края на месеца. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Забраната не важи за ресторантите при местата за настаняване.  

Ваксинират работещите в училища и детски градини в София

В София започна ваксинирането на учители и служители от училищата и детските градини. Имунизирането се извършва в столичните болници и в изнесените кабинети пред Регионалната здравна инспекция. В София броят на учителите е около 16 000, а непедагогическият персонал на учебните заведения е около 10 000 души.

По данни на Съюза на работодателите в системата на образованието, желаещите да се ваксинират са около 25%.До началото на следващата седмица, поставянето на първите дози ваксини трябва да приключи. Поставянето на вторите дози се очаква да започне три седмици по-късно.  

Излекуваните за денонощието са1449 души

Новозаразените с Covid-19 в страната са 130. Това са 6,6% от направените 1962 теста. В болница се лекуват 2886 пациенти, като 264 са в интензивни отделения. За последните 24 часа са изписани 1449 души, а 17 пациенти са починали.  

През изминалите 24 часа са ваксинирани още 105 души. С тях броят на имунизираните от началото на кампанията е 41 125. Повторно поставените ваксини са 13 084. 

Ски-курортът Банско се препълни с туристи
Изискването за отрицателен PCR тест при влизане в България е довело до 25-30% анулиране на резервациите от чужбина за ски курорта Банско в Пирин. Въпреки това, през почивните дни курортът се е препълнил с румънски и български туристи. Пред лифта се изви опашка от близо километър. 

От Съюза на туристическия бизнес подготвят искане до ресорните министерства с настояване за възможността чуждите туристи да представят антигенни тестове, които са по-евтини, както и да няма такова изискване за хора, представящи сертификат, че са ваксинирани, предаде кореспондентката ни Кети Тренчева.

Без карантина за българи и постоянно пребиваващи при влизане в България след отрицателен PCR-тест
От 2 февруари до 30 април влизащите в страната български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR-тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни. Карантината може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR-тест, извършен 24 часа след пристигането в България. Карантината се отменя до 24 часа от предоставянето на документа. Това гласи заповед от днес на здравния министър Костадин Ангелов.
МВФ препоръчва гъвкави политики заради шока от Covid-19

Българската икономика се е свила с 4,6 % през 2020 г., а през 2021 г. се очаква възстановяване до 3,6%. Това е заключението на експертите от Международния валутен фонд в рамките на традиционните консултации. От фонда препоръчват гъвкави политики, с които да се омекоти шокът от пандемията, заради който дефицитът в бюджета расте. Също така трябва да се следи ситуацията с необслужваните кредити, които могат да се увеличат в портфейлите на банките. Призовава се страната ни да продължи борбата с корупцията и да подобри бизнес средата.

Съставила: Дарина Григорова + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00