Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 333

Снимка: БТА

София отново в червената зона по брой заразени с коронавирус
Ситуациятав столицата започва да става тревожна, след като градът достигна нива на заболяемост от 120 на 100 хиляди население. „Има плавно покачване на хоспитализациите”, каза директорът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев пред bTV. Тревожно е, че вирусът се "подмладява" и засяга хора в по-младите възрастови групи, допълни той.
Очакваме развитието на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще направим. Абсолютно е възможно да се стигне до ново затягане на мерките, ако заболеваемостта стигне около 600 на 100 000 души. "Засега няма да се преразглежда решението за връщането на децата в училище“, допълни Пенчев.

Над 8% са позитивните тестове на новозаразените с Covid-19
967 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са 8,4% от направените 11 452 тестове, показва Единният информационен портал. Общият брой на заразените от началото на пандемията вече е 220 547. Активно болни са 20 885. Хоспитализирани са 2901 пациенти, 279 са на интензивно лечение. Излекуваните за денонощието са 1512 пациенти. С тях общо излекуваните вече са 190 484. Починали са 36 души.От началото на пандемията жертвите на коронавируса са 9178. През последното денонощие са ваксинирани 3283 души и общият им брой става 45 917. Ваксинираните лица с втора доза са 15 100.

Само за 10 дни българският бизнес е получил 30 милиона евро заради пандемията
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи пред журналисти, че по линия на Министерствата на икономиката и на труда и социалната политика бизнесът е бил подкрепен с около 800 милиона евро. Други 200 млн. евро са договорени. Само за последните 10 дни до бизнеса са достигнали 60 милиона лева. Борисов каза това след като пред членовете на ресорната парламентарна комисия представи изпълнението на програмите за подкрепа на българския бизнес заради последствията от пандемията. Той напомни, че миналата година през централния бюджет държавата е дала за противоепидемични и антикризисни мерки 1,4 млрд. евро. Според министъра мерките са дали ефект, защото се поддържат едни от най-ниските нива безработица в ЕС. По данни на Агенцията по заетостта тя е 7%.

Безплатни прегледи за преболедували Covid-19 в Александровска болница
Нова програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на хора, преболедували Covid-19 започва в Александровска болница. От 8 февруари лечебното заведение стартира безплатни прегледи и консултации за пациенти, които вече са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от наличието на потвърдителен тест за инфекция. Прегледите ще се извършват от екип от специалисти по пулмология, кардиология, нефрология, неврология и психиатрия след записване на час за безплатна консултация на тел. 02/9230467. Подробности – ТУК.

Броят на съмнителните случаи за новия вариант на вируса се увеличава, каза здравният министър
До момента броят на категорично доказаните случаи на британския вариант чрез целогеномно секвениране е 33. Две от лечебните заведения в столицата вчера са докладвали, че между 30% и 50% от изследваните проби за Covid-19 са без S-антиген, което ги прави съмнителни за новия вариант. „Всички такива проби се изпращат към НЦЗПБ за уточняване, но факт е, че броят на съмнителните случаи се увеличава и трябва да бъдем с повишено внимание“, заяви здравният министър проф.Костадин Ангелов по време на представянето на ПостКовид програмата за консултиране, долекуване и рехабилитация на пациенти, разработена от УМБАЛ „Александровска“ и Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс.
Членовете на ЦИК, на районните и секционните избирателни комисии, както и на мобилните комисии ще се имунизират в третия етап от Националния план, съобщи министърът. Ваксините, които държавата ни очаква през февруари, са достатъчни за едновременното провеждане на втора и трета фаза от Плана, уточни проф. Ангелов.

Чехия изисква за пристигащите отрицателен тест за коронавирус
Българските граждани, които пътуват за Чехия, от 5 февруари ще трябва да представят отрицателен антигенен или PCR тест за Covid-19, направен не повече от 48 часа преди пътуването. Пет дни след пристигането в Чехия гражданите следва да си направят отново PCR тест и да го представят на местната хигиенно-епидемична служба, като дотогава те са длъжни да се самоизолират, съобщи българското външно министерство. Хората са длъжни и да носят хирургична или предпазна маска стандарт FFP2 десет дни след пристигането си. Пристигащите в Чехия е необходимо предварително да попълнят и изпратят електронен формуляр (https://plf.uzis.cz/) на пътуващия. (Public Health Passenger Locator Form). Изключения се правят за международния транспорт, транзитно преминаващите през територията на Чешката република пътници, както и за трансграничните работници. При нужда от съдействие българските граждани в Чешката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага. Освен по телефона (+420 222 212 011; +420 222 211 258, в извънработно време: +420 774 790 991), сигнали може да се подават и на имейла на посолството. (Embassy.Prague@mfa.bg)

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева + Екип „Новини“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00