Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 337

Снимка: БГНЕС

Започна имунизацията с ваксините на „АстраЗенека“
Ваксините на Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ще се поставят на медици, представителите на силовите министерства и  структури от националната сигурност. Първите дози от ваксината пристигнаха в България късно вчера, като официалната информация е, че няма възрастови ограничения за поставянето ѝ. 

Според Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата, ваксината може да бъде поставяна на хора над 18 год. В клиничните изпитвания участниците над 55 години са били в по-ограничен брой, което не дава възможност да бъде оценена ефикасността. Кирилов посочи, че за тях е направено проучване на база имунен отговор и безопасност, като няма никаква разлика спрямо останалите групи. Това, според него дава възможност на експертите на Европейската агенция по лекарствата да дадат препоръка за прилагане на ваксината.

Възможно е броят на имунизираните да се увеличи
Ваксината на „АстраЗенека“ изисква съхранение в обикновен хладилник между два и осем градуса, което ще улесни по-бързото разпространение в България. По думите на д-р Асен Балтов, директор на болницата за спешно лечение „Пирогов“, в рамките на следващите 4 седмици се очаква да дойдат още около 300 000 дози. 

Според Балтов, ако ваксинационният щаб вземе решение и министърът го одобри, всичките пристигнали дози ще влязат изцяло в употреба, в рамките на следващите две седмици. Директорът на „Пирогов“ се надява в имунизацията да се включат и личните лекари, за да бъдат достигнати повече хора.

Новозаразените с Covid-19 в България са малко над 8%
Положителните тестове, отчитащи Covid-19 в България са 493, което е малко над 8% от направените  5733 изследвания за вируса. По данни на Единния информационен портал, 12 от новите случаи са при медицински служители. В болнични заведения са 3133 пациенти с Covid-19, от които 281 са в интензивни отделения. Оздравелите са 161 души, а 9 пациенти са починали.

Най-много са новозаразените в София, Бургас и Пазарджик.
Ваксинираните вчера са 156 души и с тях общият им брой надхвърли 57 000. От тях, имунизираните с втора доза са 30,5%.

Дания въвежда задължителна 10 дневна карантина
От 7 до 28 февруари датските власти въвеждат задължителна 10-дневна карантина за всички влизащи в страната.
По информация на посолството ни в Копенхаген, всички пристигащи  със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Независимо от резултата на теста, всички подлежат на задължителна карантина за период от 10 дни. Тя може да бъде прекратена, ако пристигналият представи негативен PCR тест за Covid-19 , направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания. Ако резултатът от направения антигенен тест е положителен, на съответния гражданин ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на Covid-19 е заразен, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом.

Пътуващите с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за Covid-19, направен  24 часа преди пристигането на датската граница. Изискването не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за престой в страната. След влизането си, всички трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за Covid-19, дори и да са представили негативен тест при влизане в страната. Всички те също трябва да се самоизолират за период от 10 дни, дори и резултатите от тестовете им да са негативни. При негативен PCR тест, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания, карантината може да бъде прекратена.

Директори на училища настояват за автономност при решенията за присъственото обучение
Проучване на центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, сред 233 училища в страната показва, че училищните директори настояват да получат автономност при вземането на решения за връщане на учениците в училище. Според анкетираните, присъственото обучение би следвало да се определя в зависимост от броя на учениците, заболеваемостта в региона и възможностите за организиране и спазване на противоепидемичните мерки. 

В анкетата, проведена от 1 до 3 февруари, близо две трети от включилите се училища са от селските райони, където учениците са под 200. Освен това сградите са големи и противоепидемичните мерки се спазват. Затова училищните директори настояват да се разреши диференциран подход на места, където и заболеваемостта е много по-ниска.

Броят на заразените с Covid-19 в Ямболска област пак се повиши  
Областта отново влезе в червената зона на рисковите населени места с Covid-19. През последната седмица новорегистрираните случаи са 87, докато предходната бяха 58, а броят на пациентите, които търсят спешна медицинска помощ също се е увеличил. Ваксинирането на рисковите групи продължава, като до този момент са поставени 720 ваксини, а 275 от тях са с втора доза

Община Антоново ще осигурява безплатна храна в подкрепа на нуждаещи се
По проектите на Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси“ и „Патронажна грижа“ за подкрепа и преодоляване на последиците от Covid-кризата, Община Антоново ще осигурява топла храна на 400 нуждаещи се. Осигурена е и патронажна грижа за 32-ма души с увреждания, над 54 години, както и за поставени под карантина и от рисковите групи с придружаващи заболявания.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българските фолклорни състави в чужбина са ядра за социално и културно общуване

Няма статистика, която да обобщи точния брой на българските танцови състави в чужбина. Но едно е сигурно –  тези самодейни групи, разпръснати из всички континенти, са жив мост между България и останалата част на света. Д-р Юлия Попчева от Института..

публикувано на 28.05.24 в 11:30

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал, свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00