Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 339

Снимка: БТА

България посрещна нова пратка ваксини срещу коронавирус

Пристигна пратката със 17 550 дози от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech. Доставката й беше отложена вчера заради лошото време в Германия. От логистичния център на Летище София ваксините ще бъдат разпределени до всички точки на страната, уточняват от Министерството на здравеопазването. През тази седмица се очакват в България да пристигнат и още 6000 дози от ваксината на американската компания Moderna.

Започна ваксинацията на персонала в учебните заведения в Хасковско и Благоевградско

По предварителни списъци за ваксинация са се записали 720 души от училищния персонал в Хасковския регион, като бройката не е окончателна.Имунизацията започна в Хасково, където първи беше директорът на езиковата гимназия Даян Янев, последван от близо половината от педагогическия персонал в училището:"Това е една голяма възможност да предпазим себе си, близките си и да работим нормално", каза той.На 10 февруари имунизацията ще продължи в Харманли, Димитровград, Любимец и Свиленград и ще завърши на 12 февруари, съобщи кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова.

1200 учители и непедагогически персонал от област Благоевград са заявили желание да бъдат имунизирани. До 11 февруари срещу Covid-19 трябва да бъдат имунизирани 246 работещи в училищата и детските градини в областта, информира кореспондентът на БНР Кети Тренчева.

Психологическа бариера пречи процентът на ваксинираните да бъде по-висок 

„Има райони в страната, където интересът към ваксинацията е голям, но има и такива, където е малък“ – каза пред БНР д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той даде пример с лекарската си практика, в която около 7% от хората са се записали за ваксиниране. „Ще се появят повече желаещи, когато отпадне психологическата бариера при масовото ваксиниране“- категоричен е лекарят.  Той поясни, че фазите на имунизациите са размити и се влияят от наличностите на ваксините. По думите му джипитата все още чакат редица указания за прилагането на ваксините.

Спад на ражданията по време на Covid- кризата

Ражданията в България не са се увеличили по време на пандемията от коронавирус, показва анализ на „Индекс на болниците“. През 2020 г. ражданията в страната са били 53 968, или със 794 по-малко в сравнение с  2019 г. Така миналата година се оказва поредната, в която раждаемостта у нас бележи спад, предаде репортерът Гергана Хрисчева.

Делът на ражданията с цезарово сечение е 47%. Той е почти равен на тези, осъществени по нормален път. Процентът на смъртността при ражданията се запазва под единица. През 2020 г. той е бил 0.62% срещу 0.52% през 2019 г.

9,6% от новите проби за коронавирус са положителни

Новорегистрираните случаи на коронавирус в България за последното денонощие са 1115. От тях най-голям брой са тези в София – 275, следвани от Бургас със 129 и Благоевград със 74 случая. Хоспитализирани са 3057 пациенти, от които 274 са настанени в интензивни отделения. Излекувани за денонощието са 804, а починалите – 89 души. Положителни са около 9,6% от направените 11 637 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Ваксинираните за 24 часа са 1850 души. Общият брой на лицата, получили втора доза от ваксината е 17481.

Антигенният тест не може да замени PCR теста

Ако на 11 февруари числата за 14-дневната заболеваемост от Covid-19 са под 200 на 100 хиляди души население, няма да търсим нови мерки. Системата на здравеопазването може да се справи с подобно натоварване, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в гр. Бяла, където бе дадено началото на голям проект за модернизация на спешната помощ в страната. „Не обмисляме възможност с антигенен тест да се влиза на територията на страната“ – каза министърът. По думите му, единственото решение към момента, което е европейско решение, е влизането в България да става с отрицателен PCR тест. Здравният министър подчерта, че антигенните тестове се прилагат за скрининг, но не и за диагностициране.

Новите щамове на коронавируса изискват по-силна защита

Ваксините предизвикват между 5 и 40-кратно по-високи нива на защитни антитела срещу новите щамове на по-заразен коронавирус, а преболедуването не е толкова ефективно за имунитета, обясни пред Радио София на БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. За имунен отговор след поставяне на първата ваксина на човешкия организъм е нужно време – от 3 седмици до месец и половина.„Хората избират дали да се ваксинират или не. Именно ваксинацията е инструментът за ограничаване разпространението на коронавируса. Бъдещето ни зависи не само от индивидуалните действия, но и от поведението ни като общност. Правилата трябва да се спазват“, изтъкна пулмологът.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България

Съставил: Йоан Колев + екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по подов поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 4

В четвъртия брой на "Часът на Радио България…" ви отвеждаме при българите в Одрин, за да научим повече за българската общност там, за  черквата "Свети Георги Победоносец ", за наследството, завещано от отец Александър Чъкърък, за църковните служби на..

публикувано на 13.06.24 в 12:51

България днес - 12 юни 2024 г.

Поетична, франкофонска и с елементи на действителността на българската администрация- такава се очертава да бъде „България днес“ в сряда. В нея ще си спомним за изключителния поет и преводач Атанас Далчев, ще ви разкажем, коя е най-старата и голяма..

публикувано на 12.06.24 в 19:00