Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 341

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наблюдаваме началото на третата вълна на Covid-19
През последните седмици има устойчива тенденция за увеличаване на броя на заразените с коронавирус, обяви на редовния брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър проф. Костадин Ангелов. Случващото се е начало на третата вълна, категоричен беше той. Броят на заразените вече е по-висок от този на излекуваните и от началото на  седмицата 143 на 100 хил. души се разболяват от коронавирусна инфекция. Това означава, че заболяемостта се е увеличила с 32% в сравнение с предходните седем дни. За същия период смъртността е нараснала с 4%, а броят на приетите в болница – с 15%. Дванайсет области попадат в червената зона, а още толкова се намират в оранжевата. България заема 26-о място по заболеваемост в европейската общност и 15-о място по смъртност. Повече информация – ТУК.

От следващата седмица по 1500 случаи дневно, прогнозира математик
Все още се намираме в период на малко нарастване на случаите с коронавирус, но ако нещата продължават така, той ще приключи, каза за Нова тв математикът от НОЩ проф. Николай Витанов. Според него още през следващата седмица ще имаме приблизително по 1500 случаи дневно и числата ще продължат да нарастват. След броени дни може да се очаква трета вълна на заразата”, прогнозира той. По думите му, разпространението на Covid-19 в един момент ще стане дифузно и тогава ще започнат проблемите. Ако вирусът се развихри”, нарастването на случаите ще бъде още по-бързо, отколкото през миналия ноември, когато имаше развита турбулентност от 2000 заразени и нагоре”.

Изследват учениците с антигенни тестове
Тестването с антигенни тестове на учениците от 1 до 12 клас ще бъде направено по желание и със съгласието на родителите, стана ясно след среща на здравния и на образователния министър с представители на родителските организации. Скринингът няма да засяга децата в яслите и в детските градини. PCR тест след антигенния ще се назначава само по предписание на медицински служител. Целта на тестването е да се направи моментна снимка на заболеваемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес, както и да се гарантира безопасна среда.

913 новозаразени с коронавирус
Новите случаи на Covid-19 през последното денонощие наброяват 913 при направени 10 164 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Най-много заразени има в София 260, в Пловдив – 94 и във Варна – 43. Излекуваните са 697, починали са 45 души, а в болница се намират 3230 пациенти – от тях 273 в интензивни отделения. Активните случаи са 22 236. До момента са поставени 66 163 дози ваксини, от които 3735 през последните 24 часа.

Членовете на изборните комисии ще могат да се ваксинират
Най-късно на 5 март желаещите членове на избирателните комисии ще бъдат ваксинирани с първата доза срещу коронавирус, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му, до провеждането на вота на 4 април ще има време за втората доза от ваксината и за придобиването на имунитет. В първите дни на март ще бъдат поставени и последните ваксини на хората от третата фаза според ваксинационния план и веднага след това ще започне масовата имунизация. До края на месеца ще получим 360 хил. дози ваксини – 260 хиляди на „АстраЗенека” и общо 100 хиляди на „Файзер”/“Бионтех” и на „Модерна”, а през март – над 400 хил. дози.

ЦИК очаква правилата за гласуване при епидемия
13 934 потвърдени заявления за гласуване от чужбина са постъпили до момента в Централната избирателна комисия, съобщи говорителят й Таня Цанева. От Великобритания са подадени 3277, от Германия – 2759, от Испания – 1390 и от Съединените щати – 950. Процесът продължава и броят на заявленията ще се увеличи, добави тя. До края на следващата седмица ЦИК очаква да получи от Министерството на здравеопазването указания за здравните правила при гласуване по време на пандемия.

ЕК прогнозира бавно възстановяване на икономиката ни
Икономиката на страната ни ще нарасне през настоящата година с 2,7% от БВП, според зимната прогноза на Европейската комисия. След миналогодишния спад от 4,9% заради епидемията от коронавирус, през 2022 г. темпото ще достигне 4,9% от БВП – едно от най-високите в ЕС. Туристическият сектор обаче трябва да приеме, че летният сезон ще бъде повторение на този от 2020 г., пише още в прогнозата. Изготвилите я експерти се застраховат, че сбъдването й зависи от развитието на заразата и темпа на доставка на ваксините, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Кръвната плазма може да доведе до мутации на вируса
Кръвната плазма е подходяща само в началото на заболяването от коронавирус, заяви за БНР доц. Велизар Шиваров, специализант по клинична хематология към УМБАЛ „Софиямед". Според него когато болестта протича тежко, тя не е от съществено значение и дори не оказва никакъв ефект. Доц. Велизар Шиваров обясни, че преливането на кръвна плазма може да доведе до мутации на вируса, тъй като той има способността да се променя. Добре е да се имунизираме с една и съща ваксина и при двата приема, за да се съхрани това в имунологичната ни памет, посъветва той.

Съставил: Диана Цанкова

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00