Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 343

Снимка: БГНЕС

Covid-19 създава по-силен имунитет от ваксината
Имунитетът на преболедувалите от коронавирус е по-силен от този, който се създава чрез ваксините, заяви за бТВ проф. Виктория Дойчева, ръководител на катедра „Епидемиология и хигиена“ към Медицинския университет. По думите й, преминалите през болестта също трябва да се ваксинират, но най-рано три месеца след инфекцията. „Предстоящата трета вълна на Covid-19 едва ли ще бъде страшна“, подчерта епидемиологът. Според проф. Виктория Дойчева изследването с антигенни тестове на децата няма смисъл, тъй като резултатите ще покажат моментното състояние, но няма да бъде ясно какво се случва в следващия момент. „Масовата ваксинация трябва да продължи – в историята на инфекциозните заболявания ваксините винаги са били ключови за ликвидиране на заболяванията“, каза още тя.

Връщаме се към нормалния живот през пролетта на 2022 г.
През пролетта на 2022 г. ще се върнем към нормалния живот, прогнозира пред Нова тв кардиологът доц. Сотир Марчев. „Средностатистически ние, българите, се страхуваме от коронавирус, но умираме от сърце“, добави медикът. Той призова да не се оставяме страхът от инфекцията да ни кара да занемарим грижите за сърцето. Според него причините за високата смъртност се дължат на нездравословния начин на живот – обездвижване, наднормени килограми, нездравословно хранене, недостатъчен сън, хроничен стрес. Всичко това причинява сърдечно-съдови заболявания и унищожава имунитета. Доц. Сотир Марчев каза още, че гаранция за неуспеха на ваксините е всеки да започне да коментира неща, които не са му специалност.

966 новозаразени с Covid-19
През последното денонощие са установени 966 нови случаи на коронавирус при направени 11 164 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че близо 9% от пробите са дали положителен резултат. Най-много случаи има в София-град – 233, в Бургас – 85 и в Пловдив – 76. Излекуваните са 522, починали са 33 души, а в болница се намират 3317 пациенти – от тях 304 в интензивни отделения. 26 медици са се заразили с Covid-19 от общо 9818 от началото на епидемията. Над 3500 души са се ваксинирали вчера. До момента имунизираните са 74 694, от които 20 571 с две дози.

Мукозните ваксини ще неутрализират новите щамове на Covid-19
Новите щамове на коронавируса предполагат нови ваксини, смята хематологът д-р Чавдар Ботев. Пред Нова тв той каза, че компаниите вече разработват препаратите и новата вълна от ваксини ще атакува различни части на вируса. „Очертава се използването на т.нар. мукозни ваксини, които подпомагат образуването на имуноглобулин А и на Т-клетъчния имунитет“, обясни той. Според специалиста страната ни е привилегирована по отношение на количеството ваксини, които ще пристигнат, защото е част от Европейския съюз. „Ние трябва да получим тези ваксини, за да можем да водим нормален начин на живот“, заключи д-р Чавдар Ботев.

Специалист сравни 
Covid-19 с Испанския грип, продължил 4 г.
Когато се заразят толкова много хора, колкото има в глобален мащаб, загасяването на пандемичния процес става много по-трудно, заяви за БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, давайки за пример Испанския грип, който е продължил 4 г. Той смята, че заболяемостта се повишава от фактори като околната среда, инфекциозността на самия вирус и човешкото поведение. Според имунолога проф. Андрей Чорбанов 70% от населението трябва да се ваксинира и също толкова да преболедува Covid-19, за да изчезне заболяването. Специалистът смята, че при налагането на стриктни мерки на границата с демокрацията 70% от хората ще се ваксинират. Д-р Александър Симидчиев добави, че чрез ограничителните мерки може да се спре нарастването на пандемичния процес, а с ваксината да се намали честотата му. „Едното е повече за намаляване на скоростта, а другото за връщане обратно“, поясни той.

63 държави разрешават гласуването за български парламент при спазване на мерките
Министерството на външните работи е получило съгласието на 63 държави за провеждане на парламентарните ни избори на тяхна територия на 4 април т.г., съобщават от МВнР. Сред тях са Великобритания, Нидерландия, Швейцария, Русия, Бразилия, Япония, Сърбия, Турция. Всички те поставят изискването вотът да премине при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в съответната държава. Заради коронавируса някои от страните дават съгласие изборите да се проведат само в задграничните ни представителства, докато други допускат да се гласува и извън тях.

Канада въвежда допълнителен тест за коронавирус
Освен да представят отрицателен PCR или LAMP тест за коронавирус преди полета, от 22 февруари всички пътници, пристигащи със самолет в Канада, ще подлежат и на задължителни молекулярни тестове, съобщават от МВнР. Допълнителното изследване ще се извършва на летището, на което пасажерите са кацнали. Те ще трябва също да изчакват три дни в хотел на собствени разноски излизането на резултата плюс още 11 дни от задължителната двуседмична карантина. На края на този срок отново ще бъдат подложени на молекулярен тест.

Влизаме в Словения ваксинирани или с отрицателен тест
От днес Словения изисква отрицателен резултат от тест за коронавирус при влизане в страната от държавите, които се намират в „червения списък“, включително и от България. PCR тестът трябва да е направен до 48 часа, а антигенният до 24 часа. Също от днес влизането в страната без карантина ще бъде възможно за всички, които представят доказателство, че са се ваксинирали с две дози или са преболедували болестта преди не повече от 6 месеца. Гражданите, които не представят отрицателен тест, доказателство за ваксинация или документ от лекар, че са преболедували коронавируса, подлежат на 10-дневна карантина.

Съставил: Диана Цанкова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в 
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на 
уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00