Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 367

Снимка: БТА

Ситуацията с Covid-19 в страната е критична 
Ситуацията в страната е силно притеснителна, предупреди председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. На съвещание при премиера той изрази опасения от изчерпването на болничните легла. Обезпокоително е и покачването на заболеваемостта и ръстът на смъртността. „Заболеваемостта бележи ръст с над 13%. В последната седмица ръстът на починалите е 12,4%  – от 9,6 на 100 хил. души, сега сме на 11,95“, допълни Мутафчийски.

„Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки“, подчерта той.

Държавата е готова да въведе всякакви мерки срещу пандемията
Над 70% от пробите за Covid-19 в страната са на британския вариант. Няма регистриран нигерийски вариант на вируса, но сме притеснени за всички, които се завръщат от Африка и е възможно те да бъдат карантинирани, заяви в Кюстендил здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ситуацията в страната е сериозна. На някои места се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения. „Няма мерки, които не бихме въвели, затваряне на ресторанти, молове, училища, фитнеси, всичко което е необходимо“, каза министърът. Той увери, че, където се налага, учениците ще остават по домовете си и ще преминават на онлайн обучение. Това се отнася и за малките ученици, и за детските градини, предаде БГНЕС.

Рязък скок на новозаразените и починалите от Covid-19
2995 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие, което е близо 18 % от направените 17 056 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в София – 802, следват градовете Пловдив – 238, Варна – 169 и Шумен – 160. В болница са настанени 5903 пациенти – от тях 503 в интензивни отделения. Починали са 150 души, а излекуваните са 1228. Медиците, които са се заразили с Covid-19, са 51 при общо 10 506 от началото на епидемията. В първия работен ден от седмицата са имунизирани 5501 души и с тях общият им брой става 294 132. С две поставени дози от ваксината са 50 653 души.

Спират свижданията в болниците в Пловдив и областта
Преустановяват се свижданията в болниците в Пловдив и областта заради увеличения брой на случаите с коронавирус, реши Областният медицински щаб. Отново се увеличават леглата в Covid отделенията. Те стават 1159, колкото през есента. Плановият прием и операции няма да спират, защото нарастването на случаите на заразени не е рязко, обявиха още от Областния щаб.

Учители настояват за преминаване към дистанционно обучение
В отворено писмо до правителството от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“ настояват за „незабавно прекратяване на присъственото обучение на учениците от 1 до 12 клас в цялата страна“.

Като причина в писмото си от обединението посочват „драстичното нарастване на 14-дневната заболяемост“, както и „големия брой заразени деца“.

Проф. Коста Костов: Ситуацията е сериозна и болниците са пред запълване на легловата си база  
„В близкия месец виждам числата в неприятен аспект. Ако не вземем мерки, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време“- това каза за БНР пулмологът проф. Коста Костов. Според него резултатът от сегашната ситуация с нарастващите новозаразени и хоспитализирани ще се усети значително до четири седмици.

Няма научни данни, че британския щам на Ковид заразява повече младите хора, каза още проф. Костов. Младите са по-активната част от населението и това е причината все по-голяма част от тях да се заразява.

Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен, а вирусът продължава да изненадва медиците с клиничното си протичане. „Това е болест със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете... Той засяга целият ни организъм“, обясни проф. Коста Костов.

Трето затваряне ще ликвидира сектор „Здраве и спорт“  
Българската асоциация за здраве и фитнес предупреждава, че при трето затваряне на спортните центрове практически ще бъде ликвидиран сектор „Здраве и спорт“. Констатацията по повод  намерението на здравния министър отново да затвори фитнес центровете и спортните зали, танцовите студия, залите за любителско изкуство и спорт. Асоциацията определя това като неприемливо и необосновано и покани министъра и Националния оперативен щаб на публичен дебат за логиката на управленските решения, съобщи БТА.

Ресторантьорите се противопоставят на идеите за нови рестрикции
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията определиха като „абсолютно неприемливо“ каквото и да било затягане на мерките, свързано с техния бизнес. Вчера здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че се обмислят различни мерки за областите с най-висока заболяемост от коронавирус. Браншовите организации обаче се противопоставят на идеите за ново затваряне, декларирайки, че ще приемат само вече разписаните мерки и дати. Ресторантьорите настояват също за незабавно изплащане на обещаните 20 на сто от оборота за месеците, в които заведенията са били затворени, и заявяват, че са готови да бъдат и „по-директни“ в отстояването на правата си.

С математически прогнози за хода на пандемията излязоха специалисти от БАН
Най-вече от темпа на ваксинацията зависи кога може да има затихване на Covid-19. Имунизацията и периодичното затваряне за около 20-30 дни ще помогне пандемията да бъде овладяна до края на годината, показват изчисленията на математиците от Българската академия на науките, представени на пресконференция днес. Ако обаче масовото ваксиниране не се случи, ситуацията, в която сме, ще продължи до месец юни 2022 година когато 70% от българите ще са прекарали болестта. Това прогнозира пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН. Според негодотогава в страната ни ще има 50 хил. жертви на коронавируса, като към настоящия момент те са 10 764.

Съставил: Весела Кръстева


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал, свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00