Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 395

Снимка: архив

Не се очаква пик на новозаболели от Covid-19 след изборите

Струпването на много хора при предаването на изборните протоколи няма да доведе до нов пик на заболяемостта от коронавирус, каза за БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Според него в момента не се наблюдава повишаване на броя на болните и той дори леко намалява. Лекарят потвърди, че по време на изборите са били спазени всички противоепидемични мерки. За да няма струпване на хора занапред д-р Николай Брънзалов препоръча въвеждането на електронното гласуване.

Броят на новозаразените и на починалите с Covid-19 отново тръгна нагоре

През последното денонощие са установени 3860 нови случаи на коронавирус при направени 19 210 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 20% от пробите са дали положителен резултат.

Най-много новозаразени има в София – 1029, в Пловдив – 384, във Варна – 251, в Стара Загора – 227 и в Русе – 167. Излекуваните са 2996, починали са души 197, а в болница се намират 10 402 пациенти – от тях 734 в интензивни отделения. 58 медици са се заразили с Covid-19 от общо 12 203 от началото на епидемията. 6479 души са се ваксинирали вчера. До момента имунизираните  са 510 049, от които 102 427 с две дози.

Шуменската болница изчерпа резервите си за прием на пациенти с Covid-19

Продължава да расте броят на новозаболелите с Covid-19 в Шуменска област. 265 са пациентите с коронавирус, настанени в МБАЛ Шумен. За последните 24 часа са били приети нови 35 души в Covid-19, 36 са били изписани.

„Шуменската болница изчерпа резервите си за прием на пациенти с Covid-19“, заяви за Радио Шумен директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов и допълни, че най-големият проблем остава липсата на кадри. Спешно са необходими доброволци, но преди всичко с медицинско образование, уточни д-р Костов. Като „геройство в мирно време“ той определи труда на колегите си.

Огнище на Covid-19 е открито в Държавната психиатрична болница в Карвуна

Десет лица от персонала и още 10 сред пациентите в Държавната психиатрична болница в село Карвуна са положителни за Covid-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Извършена е пълна дезинфекция, лечебното заведение е снабдено и с допълнителни предпазни средства. Пациентите са преместени в Covid отделението на болницата, едно лице от персонала също е хоспитализирано.

10% ръст на обявите за работа през март въпреки локдауна

Броят на обявите за работа през март се е увеличил с 10% въпреки десетдневния локдаун, според най-голямата платформа за трудови предложения у нас. Тенденцията за нарастването им се наблюдава във всички сектори на икономиката. Анализаторите отбелязват, че работодателите през март - в условията на наложени ограничения, са реагирали по-гъвкаво в сравнение със същия месец на предходната година.

От началото на 2021 г. тенденцията на ръста е постоянна и най-търсени остават работниците и служителите в секторите „Търговия и продажби“, „Производство“ и „Информационни технологии“.

Почитаме паметта на починалите от коронавирус медици с едноминутно мълчание

През м.г. над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са загубили живота си, борейки се до последно с Covid-19 и с достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг, според данните на Българския лекарски съюз.

По случай Световния ден на здравето утре, 7 април, в 12,00 ч. медиците от болниците и спешните центрове в страната ще запазят едноминутно мълчание и при включени сирени на линейките ще почетат паметта на колегите си. В София това ще стане пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред Военномедицинската академия.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00