Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 413

Снимка: БГНЕС

Възобновява се присъственото обучение в езиковите школи
От днес, 24 април, провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи се възобновява. Условието е да бъдат спазвани мерките за носене на маски, дезинфекция и дистанция, пише в заповедта на министъра на здравеопазването в оставка професор Костадин Ангелов. По отношение на провеждането на спортни състезания на открито, на които се допуска публика, местата могат да бъдат заети до 30%, но не повече от 1000 души на сектор. Спазването на физическа дистанция, от най-малко 1,5 м, и носене на защитни маски за лице е задължително.

През есента новите случаи на Covid -19 ще бъдат по-ограничени
Страната ни показва напредък в последните дни, като заболеваемостта на 14-дневна база е спаднала под 400 на 100 хил. души население, отчете пред БТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Въпреки положителната тенденция, третата вълна още не е преминала, посочи Кантарджиев. По думите му, когато се излиза от пик на заболеваемост, още 2-3 седмици смъртността расте и броят на хората в болници остава постоянен. Положителната новина обаче е, че тази есен в България ще има малко случаи и то в отделни места, колективи и семейства, прогнозира здравният експерт.

В малките населени места в България има нужда от млади лекари
При третата вълна на Covid -19, болницата в Исперих, която разполага със 110 легла, се справя по-добре. Това каза в интервю за БНР бившият директор на лечебното заведение д-р Абдулах Заргар. Историята на иранския лекар, който преди близо 20 години избира да остане в България, трогна българите. Хиляди пациенти подкрепиха любимия си ортопед и събраха подписка в подкрепа на българското му гражданство, което вече е факт от м.февруари. Както и в други болници в страната, така и в Исперих недостигът на кадри остава основен проблем. Затова д-р Заргар се надява младите лекари да не напускат България и вместо това да отидат в малките градове, където има нужда от лекари.

Новите случаи на Covid -19 в България са 1708
За последното денонощие 1708 (над 11%) от направените общо 14 888 проби са положителни. От тях 29 са при медицински служители. Най-много са новите случаи в София – 389, Пловдив – 183, Варна – 133 и Бургас 92. В болници се лекуват 8 073 пациенти с Covid -19, от които 751 са в интензивни отделения. Починали са 105 души, а като излекувани са отчетени - 2 477.
Общият брой на поставените ваксини в България е над 716 000, като за изминалото денонощие са поставени 18 423. Реваксинирани са над 160 000 души.

В Дупница расте броят на заразените
Две деца и един ученик от Дупница са дали положителни проби за Covid -19, а 95 деца са под карантина. Положителни резултати от пробите за вируса са дали и три учителки, а 11 преподаватели и непедагогически персонал от града са под карантина. В Кюстендилска област над 100 деца са под карантина, но за разлика от Дупница, броят на заболелите намалява.

Демократична България предлага промени в Закона за здравето
Депутатите от Демократична България Атанас Славов и Александър Симидчиев, председател на Здравната комисия в 45-ия парламент, са внесли предложения за промени в Закона за здравето. Те предвиждат, при обявена извънредна епидемична обстановка, министърът на здравеопазването да въвежда в изпълнение Национален план за действие при епидемия или пандемия с видовете ограничителни мерки срещу разпространението на заразната болест, с конкретни критерии и показатели. В случай, че няма готов план, Министерският съвет да приеме такъв, по предложение на здравния министър, в срок до 14 дни от обявяване на извънредна епидемична обстановка. Според вносителите, проектът цели да гарантира предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки и да подобри взаимодействието между всички държавни и общински органи.


Редактор: Дарина Григорова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00