Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 416

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще признава одобрените от ЕС тестове за Covid
Бързи тестове на 16 производители ще се признават в България, каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Списъкът е изготвен от ЕС, защото се сблъскахме с неточни тестове", заяви Кунчев0.

Тестовете ще са едно от условията за пътуване и влизане на туристи в страната. Другите възможности ще са отрицателен PCR или сертификат за ваксинация, обясни здравният инспектор.

Засега е малка вероятността новият индийски щам на коронавируса да е стигнал до страната, уточни той.

Правилата за влизане в България ще са конкурентни на тези при съседите ни за летния сезон
На среща днес на премиера в оставка Бойко Борисов и негови министри с туристическия бранш стана ясно, че на утрешното си заседание правителството ще вземе решение за удължаване на епидемичната обстановка. Ще бъде издадена и заповед на здравния министър за влизането на чуждестранните туристи у нас от 1 май.

България е готова за началото на летния туристически сезон и той ще се проведе при спазването на всички протоколи, заяви вицепремиерът в оставка Марияна Николова. По думите на здравния министър в оставка Костадин Ангелов правилата за влизане в България от 1 май ще са конкурентни на тези на съседните ни страни.

Ваксинацията на работещите в туризма започва от 1 май. От бранша настояха за силна реклама на България и работещи мерки в подкрепа на туризма.

От МВнР съобщават, че имат готовност да започнат издаването на туристически визи, веднага щом министърът на здравеопазването издаде заповед за това.

За 2 седмици хоспитализираните с коронавирус намаляват с ¼
1759 са новоустановените случаи на коронавирус в страната при направени 14 023 теста. Положителни са 12,54% от направените проби, сочи Единният информационен портал. Най-много новозаразени са регистрирани в столицата – 338. Следват областите Пловдив със 174, Варна със 136 и Стара Загора със 120 случая на Covid. Висок е броят на починалите през денонощието – 194 души. Излекувани за последните 24 часа са 4100 човека. Регистрираните активноболни са 54 115. Хоспитализирани са 7669 пациенти. 724 се лекуват в интензивни отделения. Общо ваксинираните достигнаха 734 150. За последните 24 часа са поставени 10 910 дози. Имунизирани с по две ваксини са 169 868 души

Ще се отмени носенето на маски при 75% ваксинация на населението
Два пъти по-големи количества ваксини ще получи през май България спрямо април. През юни те ще са четири пъти повече. Това ще реши проблема с количеството и страната трябва да се насочи към другия проблем, който е желанието за имунизация. Това каза държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред агенция БГНЕС.

По време на пресконференция за Европейската имунизационна седмица доц. Кунчев бе категоричен, че крайната цел в борбата срещу Covid-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България. Тогава може да очакваме премахването на маските и връщането ни към нормален начин на живот, увери Кунчев.

Доц. Михаил Околийски: Нарушено е доверието между хората и здравните власти относно ваксините и мерките
„Има пряка връзка между доверието на хората в Министерството на здравеопазването и властите и степента, до която хората са склонни да вземат решение дали да се ваксинират и да използват маските", каза пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация в България. „Изминалата и тази години показват колко сме уязвими към нововъзникнали болести, още повече, когато няма правилните ваксини и медицински технологии. Още по-трудно е, когато отсъстват адекватната комуникация, диалогът между здравните власти държавата и обществото“, коментира той по повод Европейската имунизационна седмица, която преминава под наслов „Ваксините ни сближават“.

Три седмици пълно затваряне в Турция
Турция въвежда пълен локдаун, който влиза в сила от 19.00 ч. на 29.04.2021 г. до 05.00 ч. на 17.05.2021 г., съобщиха от Българското външно министерство. Още за ограниченията в съседната държава – ТУК.


Съставил: Весела Кръстева


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00