Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 440

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предлага се удължаване на извънредната обстановка с два месеца
Обмислят се здравни мерки, които едновременно да бъдат в полза на туризма, но и да не застрашават страната от нова вълна на коронавируса. Това каза в интервю за бТВ здравният министър Стойчо Кацаров. Обсъжда се организирането на безплатно тестване на влизащите в страната, както и повишаване на възрастта на децата, за които не се изисква PCR тест. Ще се приемат за меродавни само сертификати за ваксини, одобрени от Европейската комисия.

Здравният министър ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с още два месеца. Според повечето експерти, без масово ваксиниране през есента ни очаква нова вълна, добави Кацаров.

Обмисля се облекчаване на условията за влизане на туристи в България

Работи се по облекчаване на условията за влизане в България, което ще повиши интереса към страната ни като туристическа дестинация. Това каза в интервю за БНР служебният министър на туризма Стела Балтова. Провежда се дигитална кампания за представяне на страната ни като безопасна дестинация на няколко приоритетни пазара, сред които са германският и руският. Балтова съобщи, че някои хотели предвиждат да поемат PCR тестовете на гостите си при тяхното завръщане.

Националният борд по туризъм предлага да отпаднат ограниченията за влизане на туристи
Националният борд по туризъм предлага да отпаднат всички ограничения за влизане на чуждите туристи от Великобритания, Германия, Русия, Полша, Румъния и Израел в България за летния сезон. Организацията предложи мярката по време на срещата със служебния министър на туризма доц. Стела Балтова.

Причината е, че в тези страни ваксинационната кампания е в напреднал стадий и съответно туристите, пристигащи от там не представляват заплаха за здравето на българските граждани. Да отпаднат изискванията за представяне на PCR тестове при влизане в България и за другите съседни страни - Сърбия, Северна Македония и Турция.

Националният борд по туризъм предлага за руските и турските туристи да се въведе възможността за получаване на визи по електронен път или поставяне на визи на граничните пунктове за туристически сезони 2021-2022. Според организацията необходима е спешна помощ за  българските авиокомпании, за да могат да осъществяват чартърни полети през лятото. До момента те са изключени от всички програми за субсидиране и са пред фалит.

Под 3% са положителните проби за Covid-19 в България

368 са новите случаи на коронавирус в България през изминалото денонощие. Положителни са 2,7% от направените 13 165 теста, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Хоспитализирани са 4073 пациенти с коронавирусна инфекция, от които в интензивни отделения са 442-ма.

Починали са 31, а излекувани са 1774 души.

През изминалото денонощие са поставени 34 227 дози ваксини. Завършили ваксинационния цикъл са 479 476 души.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00