Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ООН отхвърли руската анексия на украински области

Снимка: EPA/BGNES

На фона на неспиращите руски удари срещу цивилни цели в Украйна с огромно мнозинство Общото събрание на ООН осъди руската анексия на украински територии. До гласуването се стигна след като Москва наложи вето на осъдителната резолюция в Съвета за сигурност. 143 държави от 193 члена на ООН подкрепиха Украйна, "за" руската агресия гласуваха само Беларус, Сирия, Северна Корея и Никарагуа. 35 страни сред които Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан, се въздържаха.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд, заяви, че гласуването е важно не само за бъдещето на Украйна и Европа, но и на самата ООН. Руският емисар Василий Небензя нарече документа политизиран и провокативен.

"Общото събрание на ООН отправи ясен сигнал до Москва, че Русия не може да изтрие от картата суверенна държава. Светът показа че е сплотен повече от всякога и е изпълнен с решимост да привлече под отговорност Русия", коментира президентът на САЩ Джо Байдън.

Руският президент Владимир Путин трябва да се върне на масата за преговори, за да обсъди постигането на мир в Украйна, заяви френският държавен глава Еманюел Макрон. Пред телевизия TF-2 той каза, че ще продължи телефонните разговори с Путин. С развитието на конфликта ще настъпи момент, когато украинците трябва да решат дали целите на войната могат да бъдат постигнати само с военни средства и какви точно са тези цели, допълни Макрон.

В обръщение към Международния валутен фонд и Световната банка украинският президент Володимир Зеленски призова да бъде създаден постоянен финансов формат на групата за военна подкрепа на Украйна – "Рамщайн". Той посочи, че за запълване на бюджетния дефицит Украйна се нуждае 38 млрд. долара и от още 17 млрд. за възстановяване на критична разрушена инфраструктура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34