Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ООН отхвърли руската анексия на украински области

Снимка: EPA/BGNES

На фона на неспиращите руски удари срещу цивилни цели в Украйна с огромно мнозинство Общото събрание на ООН осъди руската анексия на украински територии. До гласуването се стигна след като Москва наложи вето на осъдителната резолюция в Съвета за сигурност. 143 държави от 193 члена на ООН подкрепиха Украйна, "за" руската агресия гласуваха само Беларус, Сирия, Северна Корея и Никарагуа. 35 страни сред които Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан, се въздържаха.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд, заяви, че гласуването е важно не само за бъдещето на Украйна и Европа, но и на самата ООН. Руският емисар Василий Небензя нарече документа политизиран и провокативен.

"Общото събрание на ООН отправи ясен сигнал до Москва, че Русия не може да изтрие от картата суверенна държава. Светът показа че е сплотен повече от всякога и е изпълнен с решимост да привлече под отговорност Русия", коментира президентът на САЩ Джо Байдън.

Руският президент Владимир Путин трябва да се върне на масата за преговори, за да обсъди постигането на мир в Украйна, заяви френският държавен глава Еманюел Макрон. Пред телевизия TF-2 той каза, че ще продължи телефонните разговори с Путин. С развитието на конфликта ще настъпи момент, когато украинците трябва да решат дали целите на войната могат да бъдат постигнати само с военни средства и какви точно са тези цели, допълни Макрон.

В обръщение към Международния валутен фонд и Световната банка украинският президент Володимир Зеленски призова да бъде създаден постоянен финансов формат на групата за военна подкрепа на Украйна – "Рамщайн". Той посочи, че за запълване на бюджетния дефицит Украйна се нуждае 38 млрд. долара и от още 17 млрд. за възстановяване на критична разрушена инфраструктура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06