Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 24 октомври 2022 г.

Днес се навършват осем месеца от началото на войната в Украйна. В предаването „България днес“ специален гост ще бъде художничката Йона Тукусер, бесарабска българка от Одеска област в Украйна. С нея ще говорим за периодите на гладомор в историята на българите от Украйна и Молдова през първата половина на XX век, за войната и оцеляването след нея. Повод за срещата ни най-нова й изложба в Националната галерия „Квадрат 500“ озаглавена „Глад“. Ще чуете и Татяна Станева, която днес от името на близо 800 украински българи внесе в Народното събрание отворено писмо до българските институции с искания за ясна държавна политика в конфликта и помощ за Украйна. А каква е политическата ситуация у нас към днешна дата и по-близо ли сме до сформиране на правителство след избора на Вежди Рашидов за председател на 48-то Народно събрание- ще чуете мнение на държавни експерти и политолози. За финал, в рубриката ни „Песен на деня“, ще чуете най-новата песен на Владимир Ампов-Графа „Грях“.

2.41 – Новини от България

9.50 – Прогноза за времето

14.50 – Политическата ситуация в България вещае трудно управление и още по-трудно съставяне на правителство

27.10 – „По-страшно от войната е гладът“- казвали стари българи в Украйна на Йона Тукусер- Бесарабската българка представя изложбата си „Глад“ в Националната галерия „Квадрат 500“

52.30 – Призив до родните институции отправиха близо 800 украински българи в отворено писмо от 24 страници- какви са исканията им ще научите от Татяна Станева, бесарабска българка от Киев

58.22 - Песен на деня

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00