Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Духовни мостове" – Балкански фестивал на камерната музика

Снимка: Pixabay

На 10 ноември в Двореца на културата – гр. Перник ще се проведе второто издание на фестивала "Духовни мостове", в което ще бъдат представени произведения на композитори от шест балкански страни.

Премиерно ще прозвучи Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано от Мехмет Немутлу – Турция. В програмата е включена също пиесата ˮПредградие“ за пиано на четири ръце от хърватката Саня Дракулич , Трио за цигулка, кларинет и пиано на Жарко Миркович – Черна гора, Трио за кларинет, виолончело и пиано на Никос Дрелас – Гърция. Сред изпълнителите са Сара Паносян – цигулка, Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело, Иван Керековски – пиано, Мартин Павлов - флейта и клавирно дуо Щерева-Симеонова. Камерният оркестър ˮОрфей“ от града-домакин ще изпълни ˮАнтичен танц“ за струнен оркестър от албанския композитор Васил Толе  под диригентството на Танас Чачи – също от Албания. А под диригентската палка на Райчо Христов ще прозвучи произведението на Ценко Минкин ˮРъченица за струнен оркестър“, посветено на българския класик Петко Стайнов.

Организатори са Съюзът на българските композитори и Община Перник.

Редактор: Албена Безовска


Още от категорията

"Още малко" - Руши Видинлиев се завръща с нов проект

Руши Видинлиев се завръща с нова песен. Класически летен хит, " Още малко" е по музика на Денис Попстоев и Руши, аранжимент - Денис, текст - Руши. Едно от най-емблематичните имена на родната музикална сцена в началото на новото..

публикувано на 22.08.23 в 10:15

На "Море" с Funkilicious

Funkilicious е млада група от седем музиканти и приятели. Както може да се предположи от името на групата, те свирят предимно фънк, подсилен от брас секция. Макар първата им публична изява да датира от началото на 2022 г., благодарение на ведрата и..

публикувано на 21.08.23 в 10:15

"Нека да е лято"

"Нека да е лято", казваме си в сезона на почивки и забавления. Песента "Нека да е лято" на "Акага" по музика и текст на Краси Куртев от групата вече 11 години ни зарежда с положителни емоции. За над три десетилетия доайените на фънк фюжън..

публикувано на 18.08.23 в 10:15