Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие беше открит новият дом на българския Културно-информационен център

Снимка: БКИЦ – Скопие

Днес в Скопие на ул. Никола Вапцаров №6 беше открит официално новият дом на Българския културно-информационен център, предаде БГНЕС. Досега центърът се намираше в българското посолство в македонската столица. Сред гостите на събитието бяха посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър, българският министър на културата Велислав Минеков, българският посланик в РСМ Ангел Ангелов. Открита беше и съвместна изложба "Заедно II", включваща картини на съвременни художници от България и РСМ. "Днес сме всички заедно – представители на България и Северна Македония – за да покажем, че културата е важна за нашите две общества и е онзи сектор от двустранните отношения между нашите държави, който ни сближава", отбеляза директорът на БКИЦ – Скопие Антония Велева.
В рамките на визитата си българският министър на културата се срещна с колежката си от Република Северна Македония Бисера Костадинова-Стойчевска, която изказа задоволство от откриването на новата и модерна сграда на Културно-информационния център на България в Скопие. Сред обсъжданите теми беше и тази за опазването на културното наследство. Министърът на културата на РСМ отново изрази желание техните експерти в областта на реставрацията и консервацията да бъдат подпомагани от българските им колеги, които имат нужната експертност и опит в тази област.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14