Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фолклор завладява Валядолид на 3 декември 

2
Вече 12 години танцов състав “Огнени ритми”, един от домакините на събитието, съхранява българския фолклор зад граница

Много танц, песни и веселба ще изпълнят съботния ден на сънародниците ни в испанския град Валядолид, където на 3 декември ще се състои фестивалът "Нашият танц – нашата страст". В него ще се включат български фолклорни групи от Испания, както и гости от други държави - Германия, Молдова, Великобритания. Домакини са Асоциацията за подпомагане на имигрантите „Стара планина“- Валядолид и танцов състав "Огнени ритми".  

Още преди обед за децата е организирана работилница за изработка на сурвачки, кукерски маски и български шевици. След това ще бъде открита и изложба с детски рисунки, пресъздаващи българския фолклор. Творбите са изпратени във връзка с тематичен конкурс, който се провежда за шеста година, поради което ще бъдат оповестени и отличените с награда картини. "Истинска магия са сътворили всички деца. Журито беше много затруднено в избора си", споделят организаторите. 

Специални гости на концерта са родопският славей Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, заедно със синовете си Стоян и Христо Яневи, които вървят по неговите стъпки.

Снимки: Facebook/AsociacionStaraPlanina



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45