Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фолклор завладява Валядолид на 3 декември 

2
Вече 12 години танцов състав “Огнени ритми”, един от домакините на събитието, съхранява българския фолклор зад граница

Много танц, песни и веселба ще изпълнят съботния ден на сънародниците ни в испанския град Валядолид, където на 3 декември ще се състои фестивалът "Нашият танц – нашата страст". В него ще се включат български фолклорни групи от Испания, както и гости от други държави - Германия, Молдова, Великобритания. Домакини са Асоциацията за подпомагане на имигрантите „Стара планина“- Валядолид и танцов състав "Огнени ритми".  

Още преди обед за децата е организирана работилница за изработка на сурвачки, кукерски маски и български шевици. След това ще бъде открита и изложба с детски рисунки, пресъздаващи българския фолклор. Творбите са изпратени във връзка с тематичен конкурс, който се провежда за шеста година, поради което ще бъдат оповестени и отличените с награда картини. "Истинска магия са сътворили всички деца. Журито беше много затруднено в избора си", споделят организаторите. 

Специални гости на концерта са родопският славей Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, заедно със синовете си Стоян и Христо Яневи, които вървят по неговите стъпки.

Снимки: Facebook/AsociacionStaraPlanina



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български учители запознаха испански ученици с нашата азбука

Учителката от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в испанския град Сарагоса Милена Омерова, заедно с още трима ментори - Янка Велева, Красимира Димова и Силвия Димитрова, запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Сънародниците ни в Кеймбридж се събират на неделно българско хоро

Клуб “Български народни танци в Кеймбридж” организира днес следобед неделно хоро. Това е поредното събитие на сдружението, което си поставя за цел да съхрани и популяризира нашето танцово наследство. “ Тук хората, които харесват българските народни..

публикувано на 28.04.24 в 10:14

Празнична литургия за Цветница в българската църква “Св. Иван Рилски” в Монреал

“ Заповядайте в неделя, за да отбележим заедно празника Вход Господен в Йерусалим, познат още като Цветница или Връбница .” С тази покана българската православна църква “Св. Иван Рилски” в Монреал се обръща към сънародниците ни да се присъединят към..

публикувано на 28.04.24 в 06:00